Szakszervezet: “Azonnal zárják be az iskolákat”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének 7 pontos követelése:

 1. Mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában: a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeljük!
 2. A zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is.
 3. A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja!
 4. A gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban!

AZ ÚJRANYITÁS UTÁN A JÁRVÁNYHELYZET TELJES IDŐTARTAMA ALATT:

 1. A felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges! A digitális oktatásban lemaradók számára szervezzenek digitális tanulócsoportokat az intézményi infrastruktúrát!
 2. A nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget!
 3. A nyitás után azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást!A minisztériumi rendelet ezt most is előírja, ha a szülő alapos indokkal támasztja alá a gyermek távolmaradását – a pandémiánál kevesebb alapos indokot lehet elképzelni!

„A helyzet súlyosságára való tekintettel többször kértük a társszakszervezetet az együttműködésre, az együttes fellépésre, és kérjük ezt most is– hiszen nyilatkozataik alapján már egyértelmű, hogy a követeléseik az idő során úgy alakultak, hogy azok jórészt megegyeznek a PDSZ korábban megfogalmazott követeléseivel.” – írja a PDSZ.

 •  
 •  
 •  
 •