Számok… azok a r.hadt számok!

munkasno01

Csökkent a munkanélküliek száma, és az alulfoglalkoztatottak is kevesebben lettek. A munkaerő-piaci problémák azonban súlyosabbak, mint ahogy azt a munkanélküliségi ráta sugallja.

Mostanra „már csak” 300 ezer embernek nincs munkája Magyarországon – ez egy évtizede a legjobb adat! –, a munkaerőpiac azonban ennél rosszabb állapotban van. Hiába csökkent 7% alá a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 8% körüli szintről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, a folyamatok javulásában szerepe volt annak, hogy 200 ezerre emelkedett a közfoglalkoztatottak száma, ők az elsődleges piacon minden bizonnyal nem találnának állást.

A valóság még ennél is árnyaltabb: az idei második negyedévben a 310 ezer munkanélküli mellett 143 ezren állást sem kerestek, nagy részük már azt a reményt is elveszítette, hogy valaha is állást talál ebben az életben.

Szakértők szerint hamarosan tovább javulhat a munkaerő-piaci helyzet, jövőre még alacsonyabb lehet a munkanélküliség, ebben azonban a szerepe lesz a közfoglalkoztatás további felpörgetésének is. A versenyszféra több ágazata már számottevő létszámbővítést hajtott végre. A második negyedévben 8 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma a járműgyártásban, 7 százalékkal bővült a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártásában, elbocsátások voltak viszont a textília és ruházati termékek gyártása területén, valamint a papírtermékek gyártásában és a nyomdai tevékenységben is. Az alacsony bérek miatt azonban egyre több ágazatban minden korábbinál nagyobb az elvándorlás, így munkaerőhiány alakult ki, ami feljebb hajthatja a béreket.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyilvántartott 412 ezer álláskeresőből 216 ezren nem kaptak semmilyen segélyt vagy szociális ellátást, szemben a 2014 első fél évében tapasztalt 250 ezerrel.

(Végezetül, a statisztikában nem szerepel az a közel 600 ezer honfitársunk, akik már kitántorogtak Londonba vagy Párizsba.)

Világgazdaság-információ alapján

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük