Szanyi: “A nép a NER-t egy szép napon el fogja söpörni!”

Szanyi Tibor
Elég egyértelműen fogalmazott Szanyi Tibor az Igen Szolidaritás miniszterelnök-jelöltje a hivatalosan “ötpártira” apadt ellenzéki összefogás rasszista jelöltjéről ma reggel a Kossuth rádióban:

“Mondjuk ki végre: kulturált mozgalom, kulturált párt rasszista jelöltet nem támogat! Az öt ellenzéki párt jelöltje 10 éven át cigányozott, zsidózott, s nem tudom azt mondani rá, hogy nem rasszista. Azt már a történelem megmutatta, hogy aki valaha rasszista volt, élete végéig az is maradt.”

Szanyi Tibor arról is beszélt az interjúban, az ‘ötellenzéki’ jelölt bármikor visszaléptethető Tóth Ádám javára, sőt ki is jelentette, az öt párt a cigányozó, zsidózó, többszörösen bukott politikust a független jelölt, azaz Tóth Ádám ellen indítja.

“A mi támogatottunk Tóth Ádám, helyi, szerencsi jelölt már múlt kedden leadta a hivatalosan jelöltté váláshoz szükséges aláírásokat, tehát bárki, aki ellenzéki oldalról ezt követően jelentkezik, az valójában Tóth Ádámra indul. Amikor mi döntöttünk Tóth Ádám mellett, fel is ajánlottuk, hogy az ellenzéki pártok szintén támogassák, és persze előválasztáson is szerettük volna megmérni, de a többi párt nem akart sem tárgyalást, sem előválasztást.”

Tóth Ádám az igazi jelölt, mi őt támogatjuk.

A Munkások Újsága is megkérdezte Szanyi Tibort. A családról kérdeztük először, többször említette már a baloldali politikus, hogy 5. gyermeke születését várja.

Hogy van a család?

Szanyi Tibor: Köszönöm. Szerencsére a hátország nagyon rendben van. Idén is nagyot nyaraltunk, éspedig a lakásunk teraszának fokozott igénybevételével, s a gyerekeknek azt mondtam, hogy most egy kicsit messzebb van a vízpart, aztán kimentünk a strandra.

Mi volt a fontosabb? Márton fiad és Emma lányod szülinapi bulija, vagy a borsodi választási kampány, aminek az indulása ezzel szinte egybeesett?

Szanyi Tibor: A szülinapi bulik gyakorlatilag pár naposak, a választási kampány pedig 10 hétig tart, amiből négy már elrepült. A neheze persze csak most jön. Mindenféle értelemben, hiszen a napokban születik meg kislányunk, akit hallatlan szeretettel vár a család apraja-nagyja. Ha majd világra jön, akkor szervezhetőbbé válik az életünk, jelenleg viszont nem merek 20 percnyi távolságnál messzebb kerülni a feleségemtől.

Térjünk át a politikára! Közéleti szetreplők, politikusok, sőt cigány politikusok is bírálják a Jobbikkal való ellenzéki paktumot. Mit lehet mondani ilyen helyzetben?

Szanyi Tibor: Pártom, az Igen Szolidaritás, amit viccesen ISZOMM-ként is szoktak emlegetni, nem a hordószónokokat, hanem a szociális válságot, s annak legfőbb okozóját, a NER-t kívánja leküzdeni. Konkrétan tehát a NER az ellenfél, s annak aktuális megtestesítője, az elhunyt Fideszes képviselő külföldről hazaszakadt lánya. Ezt a cigányok is tudják. El fogják tudni dönteni, hogy számukra – alternatívaként – egy többszörös politikai lúzer, ráadásul rasszista jobbikos figura, vagy a tiszta kezű, és tiszta kezet ígérő fiatal vállalkozó, a szerencsi kötődésű Tóth Ádám kell-e nekik független országgyűlési képviselőnek, akit nem mellesleg egy sor civil szervezet is támogat.

A Jobbik elbénázta a jelölést, így ez a vegytiszta náci disznó amolyan összellenzékiként indul, pedig hát csak a hat ’legnagyobb kispárt’ elnökeinek háttéralkujában fogant. Ami aztán lett, az még cifrább, hiszen már nem arról van szó, hogy a többi párt átengedi a terepet az újnyilasoknak, hanem konkrétan a nevükre vesznek egy rasszista rohadékot. Ez elárulása minden eddig bőszen hangoztatott alapértéküknek. Hol vannak már azok az idők, amikor egy durván antiszemita viccelődésért kirúgták pl. Zuschlag Jánost.

Ezek a mai ’ellenzéki’ politikusok ott tömörülnek minden antirasszista megmozduláson, most meg az első adandó alkalommal beállnak egy olyan ember mögé, aki Hasszánoktól és Sztojkáktól akarja megvédeni az országot, aki Budapestet Judapestnek hívja és aki szerint a hívő zsidó emberek “tetűcsúzdások”? Van pofájuk azt mondani, hogy elnézést kért a jelölt, és el van intézve ezzel. Holott szó sem volt bocsánatkérésről. Kiposztolt valamit, ami értelmezhetetlenül tartalmazott bocsánatkérési elemeket, de semmi konkrétan nem lett kimondva. Ez az alak ma pont úgy gondolkodik, mint egy hónapja vagy egy éve, sőt most talán jobban utálja a cigányokat és a zsidókat, akik ebben az összefogásosdiban is ki merték mondani, hogy ő vállalhatatlan. Az ellenzéki politikusok zsákutcába tévedtek, és amikor saját köreikben nagy tekintélyű közszereplők, mint Setét Jenő, Bauer Tamás vagy Tamás Gáspár Miklós, sőt a pártoktól igen távol álló Heisler András MAZSIHISZ elnök is felhívta a figyelmüket erre a vállalhatatlan tévútra, akkor korrekció, vagy okos kihátrálás helyett még nagyobb sebességre kapcsoltak. Viszont minden hónapban felmarkolják a tisztes apanázsukat a NER-től.

Az Igen Szolidaritás próbált és próbál hivatkozni arra, hogy a szociális válság a leküzdendő ellenség.

Szanyi Tibor: Valóban, az Igen Szolidaritás folyamatosan igyekszik figyelmeztetni a közéleti, politikai szereplőket, hogy ha elvétik az ellenfél helyes beazonosítását, akkor értelmetlen szélmalomharcba keverednek. A leküzdendő ellenség tehát a szociális válság, s harcunknak “csupán” egyik akadálya a NER. A nép a NER-t egy szép napon el fogja söpörni. Azon vagyunk, hogy ez akár már ma megtörténjen! Ám az a dolgunk, a feladatunk, hogy a folyamatok élén haladva, másnaptól kezdve a fő ellenséget számoljuk fel, ami a vírusválság kormányzati hanyag kezelése miatt sajnos egyre nehezebb lesz. Brutálisat zuhant a magyar gazdaság, ennek megfelelően tragikusak a munkanélküliségi adatok, mégis alig hallani erről.

Mivel magyarázható ez az érdektelenség?

Szanyi Tibor: Ami a magyar gazdaság zuhanását illeti, az nálunk igen furán mutatkozik. Bár hazánk sajnos a legnagyobbat bukók közé tartozik Európában, ám az eltérő helyzetek eltérő számbavétele miatt nehéz az összehasonlítás. A fejlett országokban a GDP-mérés tűnik egyféle, többé-kevésbé használható eszköznek, ám a keleti térségekben inkább a megsaccolás dívik. Nagyon durván fogalmazva a GDP az a gazdasági élet számlákkal megjelenített változata, nálunk meg hatalmas tere van az “okosba” nevű játéknak. Például a feketén alkalmazott, de most kirúgott emberek tömege papíron nem létezik, csak a valóságban. Nem akarom túlmagyarázni ezt a bonyolult közgazdasági viszonyrendszert, de ha Orbánék számottevő szociális aktivitásba fogtak volna, az hatalmasat lendített volna a kimutatott GDP számokon.

Mi a teendő ebben a helyzetben, szerintetek?

Szanyi Tibor: A hanyatló GDP adatoknak mindig a kormányzati szociális költekezés az ellenszere. Az USA-tól kezdve az Egyesült Királyságon át Németországig ezt csinálják. Egyszerűbben szólva, ha elfogy a lakosság elkölthető pénze, akkor pénzt kell adni az embereknek! A szűkülő általános keresletet csak jövedelmi intézkedésekkel lehet pótolni.

Tehát itthon azonnal megemelni a minimálbért havi nettó 200.000 forintra, szociális ágon mindenki számára biztosítani, hogy a jövedelme havi 100.000 forintra nőjön, a családi pótlékot a mai szint háromszorosára, azaz 37.500 forintra kell feltornászni, s ugyanekkora korpótlékot akarunk adni minden nyugdíjasnak.

Nincs ebben semmi ördöngösség, még békeidőben, azaz idén március 6-án ezeket a céljainkat jelenítettük meg, bemutatkozó szub-minimumként. Hát még most! Amúgy, ezek az általunk aktuálisan megcélzott számok még viszonylagosan is az EU átlaga alatt maradnak. Szóval nem csak van hova fejlődni, hanem még onnan is felfelé kéne tovább haladni, szép ütemesen. A jóllét a cél.

Kádár János rendszerének szociális biztonsága lehet cél ma is? Párttársad, az országgyűlési képviselő Székely Sándor szerint az a rendszer ebből a szempontból sokkal jobb volt. Ez amolyan pártálláspont?

Szanyi Tibor: Hadd legyek egy kicsit részrehajló! A cél az Igen Szolidaritás által szorgalmazott szociális biztonság. Nyilván, ezen a téren sok referenciát adhat a Kádár-rendszer, ami valóban arról szólt, hogy mindenki minden évben léphet egyet-kettőt előre. Rengeteg kiszámítható eleme volt, ami minden reális jövőkép alapja. Székely Sándor azt fogalmazta meg, ami sok millió ember érzése. A párt álláspontja épp a kiszámíthatóság bekódolása a sorsunkba a mai életünk kiszolgáltatottságai helyett. Ez a szociális területeken túl a morális és környezeti kérdésekre is vonatkozik.

Például a korrupcióellenes törvények esetében kevés, ha a visszaélések után rohanunk, hanem kell egy zsinórmérték, ami folyamatosan szigorodhat. A belátható fokozatosságára van szükségünk a környezet-használat tekintetében, azaz legyen egy menetrend a védelmi programban! Júliusban az Igen Szolidaritás kongresszusán jelöltek miniszterelnök-jelöltnek, és a párt állásfoglalása szerint indulni kíván az előválasztáson.

Ehhez tartjátok magatokat? Mi lesz, ha előválasztásnak köszönhetően olyan jelöltet kell majd támogatni, mint a mostani borsodi jobbikos jelölt? Vagy mi lesz, ha nem lesz? Avagy komédiába illő előválasztás lesz?

Szanyi Tibor: Sajnos semmit se tudni az előválasztásokról, pedig olyan kiváló emberek küzdenek érte, mint Magyar György ügyvéd. Az látható, hogy az ellenzéki összefogás országgyűlési pártjainak esze ágában sincs azokat komolyan venni. Kábé arra szorítkoznak, hogy ha valaki valamilyen alku révén elnyeri a jelöltséget, akkor a többi párt levonul az adott pályáról. Pedig Gyurcsányék hatalmasat buktak tavaly nyáron Kálmán Olgával a budapesti előválasztáson, az MSZP pedig ugyanígy járt Ferencvárosban. Mindkét helyen egy jobb jelölt került így szembe a Fidesszel, de az ellenzéki pártok nem jó jelölteket, hanem inkább vonalas pártkatonákat szeretnek indítani.

Ha nem lesz előválasztás, vagy az nem lesz komolyan vehető, akkor elindulunk az Igen Szolidaritással, és önerőből fogunk bejutni az Országgyűlésbe.Két okból kifolyólag. Egyrészt azért, mert markáns szociális programunk van, másrészt azért, mert ez a szerencsétlen ellenzéki összefogósdi addigra többszörösen kipukkadt lufi lesz, és ellenzéki szavazók nagy tömege fog új ellenzéki alternatívát keresni.

Amennyiben indulhatunk egy demokratikus előválasztáson, akkor természetesen annak az eredményét el fogjuk fogadni, hiszen ilyenkor nem a pártvezetők, hanem legalább a nép egy része dönt.

Az Igen Szolidaritásban lesz erő, hogy megszervezze magát, jelölteket állítson?

Szanyi Tibor: Ne vicceljünk! Egy hónapja még javában mikropártként emlegettek minket, aztán az ország Budapesttől igen messze eső részén, Zemplénben egy fiatal, hiteles és független jelölt mögé tudtunk beállni. Az őt támogató csapatunk pedig nem egész három nap alatt, hétvégén, dögmelegben össze is gyűjtötte a szükséges ajánlásokat, és Tóth Ádám az első ellenzéki vetélytársa lett a fideszes jelöltnek. Eközben a mindenki által favorizált jobbikos még elindulni se tudott, és az ellenzéki pártok – saját elmondásuk szerint – azért állnak ki mellette, mert nincs helyben emberük.
Ezt országosan is meg tudjuk ismételni! Nem fognak minket félresöpörni! Félresöpörni a nép fogja a NER-t, velünk az élen.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •