Szanyi Tibor: “Egyedül vagy, Gyuri! Te meg a nácik! Meg a gyáva asztaltársaságod!”

Hétfőn volt egy érdekes műsor a Klubrádióban. Döntően az előttünk álló, október 11-i, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi országgyűlési választásról szólt.

Az olvasóknak említem, hogy az évtizedek óta kedvelt műsorvezető, Bolgár György és beszélgetős műsora ezúttal picit más volt, mint a szokványos, ahol a műsorvezető – elvileg – újságíróként moderál. Nem tudom, ‘Drágabolgárúr’ mikor írt legutóbb újságot, de most inkább egy igazi neonáci aktivista szerepébe ugrott, s ahogy az egyik beszélgetőpartnere szemére is vetette, védte a védhetetlent.

Politikai veteránként kicsit máshogy értelmezem a belpolitikai híreket, főleg hogy a szereplők szinte mindegyikét jó ideje személyesen ismerem. Van fogalmam a személyes ambícióikról, s többé-kevésbé átlátom az érdekeiket.

Nos, hadd ne kerteljek! A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerület esete ugyanúgy más, amint a többi 105 körzet esete is más és más. Ezt (ezeket) nem lehet elintézni budapesti liberális lefetyeléssel, pontosabban lehet, de az azzal az “eredménnyel” jár, ami van 10 éve: totális ellenzéki sikertelenség.

A műsorban ‘Drábabolgárúr’ tolta az összefogásos mantrát, ami technikailag nyilván magyarázható, csak éppen maga a zsákutca.

Őszintén! Mi a francból gondoljuk, hogy hogy ha 10 éve nem sikerült egyik törpepártnak sem egy világos, szerethető politikával az élre jutnia, akkor egy ballib-neolib-újnáci-zöld keverék iránt majd kitör a közéleti rajongás? A tavalyi budapesti és megyeszékhelyi önkormányzati sikerek valóban adhatnak reményt, de csak a politikai vakoknak. Az önkormányzati térségek és az országgyűlési körzetek ugyanis gyökeresen eltérnek.

Ám ‘Drágabolgárúr’ tévedései ennél sokkal súlyosabbak. Ő igenis akar adni egy esélyt a náciknak. Mondván, hogy a szélsőségből elindultak valami mérsékeltebb irányba, s ezért szeressük őket!

És most hadd forduljak a műsorvezető felé.

Egy szart, Gyuri! Arról van szó, hogy sem a DK-nak, sem a Momentumnak, sem az LMP-nek, sem a Párbeszédnek, sem a Liberálisoknak gyakorlatilag egy megveszekedett emberük sincs a kistelepülések világában, s a Jobbiknak vagy az MSZP-nek is alig, ha egyáltalán. A konkrét választókörzetben pedig ez az összes párt 30 tagot se tudna felmutatni, miközben a lakosság 30 százaléka, kábé 30.000 ember cigány. Nos, nem volt véletlen Setét Jenő polgári aktivista kifakadása, hogy a magát ellenzéknek mondogató asztaltársaság azt a helyzetet tolja a cigányok képébe, hogy ebben a – lélegzetelállítóan gyönyörű – térségben választhatnak a Fidesz és a Jobbik közül. Vérlázító!

Ez a körzet egyébként nem a balhésnak tételezett cigányokról híres, hanem Mengyi Rolandról. Aki olyan gusztustalanul lopott, hogy az még a Fideszes tolvajbanda gyomrát is megfeküdte, és börtönbe vágták ezt a fickót. Szóval, nem egyszerű a múlt.

És akkor tovább! Tiszaújváros eredendően vörös fészek, s a térség egésze komoly, bár megkopott baloldali hagyományokkal bír. A választókerület egyébként eléggé amorf, mert egy másik ismertebb városa, Szerencs durván 50 km-re van Tiszaújvárostól. Idetartozik pár gyöngyszem is, mint mondjuk Tokaj vagy Mád. A többi közel negyven település pedig maga a szociális dráma.

Ha Tiszaújvárost és Szerencset nézzük, akkor a mai politikai helyzet az, hogy mindkét városban lokálpatrióta önkormányzat van, azaz a Fideszt és a Jobbikot együttesen péppé verő erők lettek megválasztva.

Gyuri! Te azt üzened nekik, hogy le vannak szarva, s most csak válasszanak szépen maguknak országgyűlési képviselőt az általuk legyalázott erők jelöltjei közül, mert hat cinikus párt is leszarta őket! De tényleg! Normális vagy?

Nem mellesleg az ún. “ellenzéki” pártok alkujából induló Jobbikos figura, amellett, hogy aktív náci, a tavalyi polgármester-választáson a már említett Szerencsen, 4,97 %-os eredményt ért el, ráadásul négypárti (!!!!) jelöltként. Neki akarsz esélyt adni, Gyuri?

Egyébként pedig honnan veszed a bátorságot, hogy bárki független jelöltet, konkrétan Tóth Ádámot leszóld? Egy fiatal, életerős, őszinte, becsületes kisvállalkozót. Azzal a legyintéssel, hogy a ‘Szanyi’ pártjának a jelöltje, amely pártban rajtam kívül – szerinted – kvázi nincs senki.

Akkor kezdjük! A párt alapítói között találhatod a párt jelenlegi elnökét, Huszti Andreát, szakszervezeti aktivistát, aki Bajnai Gordonnal együtt alapítója volt az általad korábban erősen favorizált Együtt-nek. Vele együtt volt az Együtt-ben alapító Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, jelenleg országgyűlési képviselő. Ugyancsak alapítók Galba-Deák Ádám, Kalmár Szilárd, Tamás Gábor, Zollai András, akik eddig számos baloldali formáció politikai vezetői voltak, továbbá egyik alelnökünk Szabóné Kállai Szilvia, akit az ország szinte valamennyi cigány közszereplője, mozgalmára ismer és tisztel. Alapítónk Szöllősi Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet egykori főtitkára, korábbi országgyűlési képviselő, valahai kollégád Szekeres Szabolcs, de még sokan mások, mérnökök, tanárok, szociális vezetők, önkormányzati emberek, Holocaust túlélők és sok más, kiváló ember. A legfiatalabb tagunk 18 éves, a legidősebb 87.

Kétségtelen, nem éppen Honthy Hanna-i névsor, de a magyar baloldal robotosai. Nem csak rájuk, hanem négyszeres egyéni képviselőségemre, kétszeres államtitkárságomra és egyszeres európai képviselőségemre is büszke vagyok.

Gyuri! Ha neked ez egy lényegtelen, vállalhatatlan társaság, akkor te nem újságíró vagy, hanem egy megfáradt, tudatlan, belvárosi, opportunista verkli.

Ám az a legszebb, hogy – újságíróként – fogalmad sincs, mit is akarunk. Most megmondom. A szociális, a morális és a környezeti válságon úrrá lenni. Azt akarjuk, hogy a magyar melós is – súlyozva – annyit keressen, mint európai társai. Ez ma 200.000 ezer forint havi nettó minimálbért jelent. Azt akarjuk, hogy a magyar családi pótlék az európai átlag legyen, havi 37.500 forint. Azt akarjuk, hogy ugyanennyi korpótlékra legyen jogosult minden magyar nyugdíjas. Azt akarjuk, hogy a létminimum legyen a (szociális) minimumjövedelem, azaz havi 100.000 forint. És ez csak a jövedelmi rész. Van egy 155 pontos, szociális töltetű politikai programunk, amelyhez szép csendben elkezdtek közeledni az általad favorizált pártok, mert nem hunyhatják be a szemüket a szociális válság láttán. Nos, Gyuri, te ezt fikáztad le. Úgymond újságíróként, ami megengedhetetlen.

Támogatottunk (és nem jelöltünk!), Tóth Ádám fentiekkel azonosul, de ezen túl megannyi helyi elképzelése is van. És függetlenként, neki van a legnagyobb esélye a győzelemre. Nem utolsó sorban azért, mert ellenfelei nagyon sebezhetők, akik ha el is jutnak a választás napjáig, eléggé ki lesznek készítve.

Te ez utóbbiak közül a Jobbikos figuráért csatáztál a hallgatókkal. Nem tudom, figyelted-e, de a vidékről telefonálók (mármint az ellenzéki megszólalók) soraiban kevesebb megértés mutatkozott a nácikkal szemben, mint Budapesten, ahol egyébként a náciknak nem sok babér terem. Kivéve nálad és szégyenteljes asztaltársaságodnál.

Írásom végén kicsit túlzó leszek, de igazságos. A Második Világháború után a náci rohadékok elvegyülni próbáltak szerte a világon. Senki becsületes embernek nem jutott eszébe megbocsátani nekik, mondván hogy lám, a leverésük után éveken át egy rossz szavuk sem volt, sőt, elindultak egy polgári pályán, újabb esélyt érdemelnének stb.

Nem, Gyuri! Nem volt ilyen. Egyenként vadászták le őket.

S meglátod, Tóth Ádám nem csak a náci figurát, hanem a hasonszőrű Fidesz jelöltjét is le fogja verni. Ezért támogatjuk.

Szanyi Tibor,
az IgenSzolidaritás alelnöke és
miniszterelnök-jelöltje

https://muon.hu/a-jollethez-valo-jogunkat-nem-korlatozhatja-senki-es-semmi/
  •  
  •  
  •  
  •