Szanyi Tibor: „Ha valaki átlépi a Rubicont, akkor nehéz a gördülő malomköveket megállítani”

A napokban néhány írásomban és interjúmban elég erőteljesen azt fogalmaztam meg, hogy a Szájer-ügy mögött bizony az (is) van, hogy pénzügyekben a németek nem tréfálnak. Sokan ezt kézlegyintéssel fogadták, mondván, nem jó, ha egy politikus konteók igézetében él.

Azt is állítottam, hogy a lengyelek pontosan értik majd a Szájer-ügy üzenetét, s hamarosan találni fognak valami “pimf” formulát, amit kineveznek megoldásnak az EU költségvetési patthelyzetre, amire aztán Orbán a homlokára csaphat, hogy igen, lengyel barátaink milyen jó ötletekkel tudnak előállni, s erre hivatkozva ő is kapitulál.

Nos, a lengyel javaslat abban áll, hogy részletezzük egy picit jobban ezt a fránya jogállamiságot! Orbánnak csak rá kell vágnia, hogy ‘igenigenigen’ kezdetektől fogva ő is csak ennyit kért stb.

Johannes Hahn költségvetési EU-biztos pár órája azt találta mondani, hogy karnyújtásnyira van a megoldás. Alighanem Várhelyi Olivér magyar EU-biztos (amúgy Orbán bizalmasa) súghatott neki valamit, egyébként kevés oka lehetne ennyire kategorikusan fogalmazni.

Nos, ha valaki azt gondolná, hogy a nemzetközi hírek iránt fogékony szolgálatok (értsd: titkosszolgálatok, vagy szebb néven hírszerzés) ne mélyednének el egyik vagy másik országban széles körben terjengő pletykákban, s ezek közöl párnak ne járnának alaposabban utána, az nagy tévedés lenne.

A titkosszolgálatokat ugyanis egészen pontosan ilyesmikre találták ki.

Arra, hogy nem éppen szépségdíjas megoldásokkal híreket szerezzenek valakikkel szemben, amikkel aztán a témagazdák vagy élnek, vagy nem. Idehaza az ún. C-típusú átvilágítás egészen egyértelműen nyilvánvaló célja annak feltárása, vajon az illető zsarolható-e bármivel is? Nomármost, ez így önmagában ékes bizonyítéka annak, hogy a zsarolhatóság az nem valami elvi fantazmagória, hanem a létező leggyakoribb politikai eszközök egyike. Rábírásnak is mondják a széplelkűek.

A Szájer-ügyben a “rábírás” adott szintje valójában inkább csak amolyan figyelmeztetés. Ha Orbánék (és a lengyel kormányzók) túl sok hamis elvi gyötrődésre hivatkoznak az EU-t bénítani szándékozó blokkolásukkal, akkor megindul a szembesítés a való világgal.

Lévén bő negyven éve foglakozom gazdasági és diplomáciai kérdésekkel, volt alkalmam megtanulni, hogy az egyes országok sokkal, de nagyon-nagyon sokkal többet tudnak egymásról (tegyük hozzá: inkább jól mint rosszul), mint amennyi a nyilvános érvelésekben megjelenik. Az ismereteiket nem szívesen puffogtatják, mert soha nem lehet tudni, hogy mi van a másik kezében, amiből akár nagyobb pofon is elsülhet, netán saját magukat kellene feladni ahhoz, hogy a másikra rákenhessenek valami izgalmasat.

Ahogy a vízilabdában, úgy a nemzetközi életben is egészen más zajlik a (víz)felszín felett, illetve alatt. Ám néha eljön az a pont, amikor nincs kecmec. Ha valaki átlépi a Rubicont, akkor nehéz a gördülő malomköveket megállítani.

Márpedig biztosan állítom, hogy a költségvetési blokkolás módszerével Orbán átlépte a képzeletbeli Rubikont.

Amikor világszerte dőlnek be a különböző iparágak, amikor százmillió számra válnak emberek munkanélkülivé, amikor az egészségügyi rendszerek se pénzzel, se eszközzel, se emberi erővel nem bírnak a járvánnyal, akkor látszólagos keresztényi és nemzeti önérzetből leblokkolni az európai történelem eddigi legnagyobb helyreállítási csomagját, az több mint vérlázító.

Ilyenkor teljesen érthető, hogy a leginkább érdekelteknél elszakad a cérna, és megszületik valamelyik fővárosban a parancs, hogy a vonatkozó szakemberek rendezzenek egy kis szembesítést, úgy jó nyilvánosan!

Ha Orbán nem értene a szóból, akkor biztos, hogy jön a többi. Lesznek itt még érdekes emberek egzotikus bankszámlákkal és egyéb életviteli relikviákkal, a kellő helyről, időben és pillanatban. Sokáig azt hittük, hogy nehéz überelni a Kaleta-ügyet. Lehetett. Aztán a Borkai-ügy lett a csúcstartó. Ezt döntötte most le a Szájer-ügy.

És ez is pillanatokon belül überelhető, ha a sors úgy hozza. A lelkem mélyén tán sajnálom is, hogy az valamikor máskor lesz, mert ha Orbánnak van elég magához való esze, akkor előbb kapitulál, s a nemzetközi szembesítési lendület így lecsillapodik.

Szanyi Tibor, az ISZOMM alelnöke, miniszterelnök-jelölt

Fotó: ISZOMM

  •  
  •  
  •  
  •