Szanyi Tibor: Mindenkit meg fogunk lepni!

A koronavírus járvány kitörése elötti pillanatban, Szanyi Tibor és társai pártot alapítottak. A baloldal fenegyereke az MSZP-t elhagyva új vizekre evez. Vajon jó hajóra szállt fel a Kapitány? Tudja egyáltalán merre van az előre? Nem érzi azt, hogy ez csak pótcselekvés? Erről és még sok egyéb másról is kérdezte kollégánk, Kakas Lívia.

Kakas Livia: Megérte?
Szanyi Tibor: Mit, kezitcsókolom?

K. L.: Elhagyni az MSZP-t és egy új pártot alapítani?
Sz.T.: Az elmúlt két évtizedem legjobb döntése volt! Fantasztikus energiák szabadulnak fel bennem és társaimban is. Végre azt csinálhatjuk, amit már hosszú évek óta szerenténk. Egy valódi baloldali pártot!

K.L.: De miért ISZOM a nevük? Szereti ha nyilvánosan alkoholistázzák? Netán az 1 millió magyar alkoholbeteg szavazataira számítanak?

Sz. T.: A mi nevünk az, hogy Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. Röviden: Igen Szolidaritás.

K.L.: Oké, de összeolvasva ez azt adja ki, hogy Iszom. Az Indexen 2 teljes napig kint volt egy mém, ahogy ön whiskyt önt egy pohárba. Tényleg ilyen reklámot akartak?
Sz. T.: Ilyet tudtunk kiharcolni. Nézze! Tisztában voltunk vele, hogy önkényesen összeolvasva a nevünk, ISZOM. De mi bízunk a magyar népben, és nem gondoljuk azt, hogy az Igen és a Szolidaritás szavakról az jut az eszükbe, hogy alkoholt kell inni.

Az, hogy az újságírók és egyéb közíróknak ezekről a szavakról a piálás jut eszébe, az gondolom nem minket minősít. A névre amúgy Huszti Andrea az elnökünk tett javaslatot, amit mi jó szívvel elfogadtunk.

Egy radikálisan a magyar emberek érdekeiért küzdő pártot alapítottunk, ami a gyűlölet helyett a társadalmi szolidaritást és a pozitív hozzáállást veszi alapjául. Igen, szolidaritás egymással, magunkkal, másokkal.

K.L.: Értem. Mindenesetre a név jól átment.
Sz. T. No, meg az üzeneteink is, a névvel együtt.

K.L.: Miszerint?
Sz. T.: Az Igen Szolidaritás a magyarországi szociális válság leküzdését tekinti fő küldetésének. Az elmúlt harminc évben a lakosság csak dolgozott és csak dologzott, de érdemi gyarapodást nem igazán ért el.

A fizetések a béka segge alatt vannak, megtakarítása csak a nagyon gazdagoknak van, a szociális háló egy vicc. Ennek azonnal véget kell vetni! Azonnali bér és nyugdíj emelést akarunk. Legyen a minimál bér 200.000 forint, a minimál nyugdíj 100.000 forint a családi pótlék pedig 37.500 forint!

K.L.: És maguk szerint ez fog hozni szavazókat? És egyáltalán ha hatalomra jutnának miből finanszíroznák ezt?
Sz. T.: Mi olyan 5 – 15 százalék körülre várjuk magunkat 2021 tavaszára. A baloldali térfélen egyértelmű vákuum van. Mi ezt fogjuk betölteni. Mindenkinek meglepetést fogunk okozni. Mi is volt a másik kérdés?

K.L.: Hogy miből fognak bért emelni?
Sz. T.: Sajnos ez nagyon egyszerű. Elkezdünk az emberekkel foglalkozni üldözni fogjuk a lopást, valamint csökkentjük a fizetésekre eső adókat, továbbá a kis- és mikro vállalkozók terheit.

Ha eddig lehetett ezer miliárdokból gyűlölet kampányokat, stadionokat csinálni, meg átlag emberekből euró milliárdosokat, akkor talán a hétköznapi embereknek is meg lehet emelni a bérét. Nonszensz, hogy az áraink nyugatiak, a béreink cserébe pedig megalázóan alacsonyak.

Magyarországon az egy főre jutó új érték a németországinak a harmada, fizetésünk viszont csak egyötöde. Szóval van itt mozgástér!

K.L.: Oké, megemelik a béreket. De ezen kívül van még mondanivalójuk?
Sz. T.: Természetesen! Van egy 155 pontból álló programunk, amelyet most egyeztetünk a párt tagságával, szakértőkkel, think thank-ekkel, uniós pártcsaládokkal. Elég komoly szakmai munka folyik. Májusban az alakuló közgyűlésünkön fogjuk elfogadni. És onnantól kezdve a kommunikációját is megkezdjük.

K.L.: Uniós pártcsaládok? Szóba állnak magukkal?
Sz. T.: Miért ne tennék? Van egy képviselőnk a Magyar Országgyűlésben. Van szervezetünk. Jómagam kitűnő kapcsolatokat ápolok majdnem minden baloldali erővel az EU-ban. Valójában nyitott kapukat döngetünk, több frakcióval, pártcsaláddal is tárgyalásban vagyunk.

K.L.: És hogyhogy nem ön lett az elnök? Kiszorították? Nem bíznak magában?
Sz. T.: Ugyan már! Nagyon összetartó közösség vagyunk. Én magam is kértem Andreát, hogy legyen ő az elnökünk! Ideje van, hogy újabb és újabb arcok jöjjenek a régebbiek mellé.

Nálunk rengetegen akarnak politizálni, olyanok, akik eddig nem fértek bele a jelenlegi pártok arcképcsarnokába. Sok fiatal van közöttünk, és hála az égnek, sok nő! Ráadásul egy modern, progresszív, baloldali pártnak szerintem jó üzenete az, hogy egy nő az elnöke.

K.L.: Valóban nem sok ilyen van itthon.
Sz. T.: Egy se.

K.L.: Így is lehet mondai. Hogyan állnak szervezettel? Indulnak az előválasztásokon? Közös listára mennének az ellenzéki összefogás pártjaival?
Sz. T.: Szervezetet építeni nagy feladat. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy az év végére mind a 106 körzetben ott leszünk. És persze az előválasztáson mindenütt el fogunk indulni. Hogy a listákkal mi lesz, erről még korai beszélni. Meglátjuk, milyenek lesznek az erőviszonyok. Egy biztos. A Fideszt ma még csak együttműködéssel lehet kiütni. Ez rajtunk biztosan nem fog múlni. Mi a szociális válságot akarjuk legyőzni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük