Szaúd-Arábia megszakítja a diplomáciai kapcsolatot Iránnal

ostrom

A bejelentésre azt követően került sor, hogy szombat este támadás érte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét.

A kezdetben tüntetésnek indult megmozdulás hamar zavargássá fajult: teheráni protestálók betörtek a szaúdi nagykövetségre és feldúlták egy részét, valamint Molotov-koktélokat dobtak az épületre, néhány szobát kigyújtva. A spontán demonstráció azután szerveződött, hogy szombaton negyvenhét embert végeztek ki a sivatagi királyságban terrorizmus vádjával. A kivégzettek között volt Nimr Bakr al-Nimr, síita vallási vezető is.

Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere felszólította az iráni diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el Rijádot. Egyidőben bejelentette, hogy a teheráni szaúdi misszió tagjait evakuálták és úton vannak hazafelé.

Döntését azzal indokolta, hogy a szombati tüntetések ideje alatt a szaúdi diplomaták háromszor is segítséget – és ezzel együtt védelmet – kértek a teheráni kormánytól, de mindháromszor figyelmen kívül hagyták kéréseiket.

A nagykövetség elleni támadást agressziónak nevezte al-Dzsubeir, a teheráni kormányt pedig bűnrészesnek. Egyszersmind megemlítette, hogy Iránban nem ez az első hasonló eset: 1979-ben az amerikai nagykövetséget érte támadás, 2011-ben pedig a britet.

Szaúd-Arábia ezen döntése tovább nehezítheti a béketárgyalásokat Szíriában, hiszen mind Irán, mint a sivatagi királyság érintett az országban a vallási felekezetek (illetve az azokat képviselő szervezetek) révén. Rijád lépése tovább bonyolíthatja a közel-keleti politikai helyzetet, valamint csökkentheti az esélyt a sikeres békekötésre.

Forrás: Kitekintő

A képen a teheráni szaúdi nagykövetség szombat esti ostroma.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük