Szavazatvásárlás: Orbán 400 ezret adhat a gyerekes családoknak!

Átlát a szitán még a Fidesz-szavazóinak a többsége is, szerintük is a kormány jövő évi szja-visszatérítési tervezte a 2022-es választásokra készülve szavazatszerzést szolgál. Az ellenzékieknek lényegében 100 százaléka gondolja ugyanezt.

Nyilvánvaló kampányfogás tehát a kormány ígérete, az, hogy 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a gyerekes családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat a választási évben. A Népszava a Publicus Intézet felmérését közölte.

A miniszterelnök június elején jelentette be azt, hogy a gyermeket nevelő, az átlagjövedelemnél – a legfrissebb adat szerint ez bruttó 440 ezer forint – kevesebbet kereső szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, ha a gazdaság a megfelelő ütemben, legalább 5,5 százalékkal nő 2021-ben. Szakemberek szerint egy kétkeresős család szülőnként akár 1,6 millió forinthoz is juthat a visszatérítéssel, átlagban pedig hozzávetőlegesen 400 ezerre számíthat egy család.

A szavazatvásárlás kifizetése az év első hónapjaiban várható. A válaszadók jelentős része (37 százaléka) pesszimista – vagy talán nem bízik a kormány ígéretében –, arra számítanak, nem fog összejönni az 5,5 százalékos gazdasági növekedés, a pénzosztás pedig elmarad. Meglepő módon a kormánypárti szavazók megosztottak a kérdésben, csaknem ugyanannyian hiszik (38 százalékuk), hogy az 5,5 százalékos GDP-emelkedés elmaradása esetén is utal majd a kormány, mint akik kételkednek ebben (41 százalék).

Akiknek a gyermekük elmúlt 18 éves vagy nyugdíjasok, azok jelen állás szerint nem kapnak semmit.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •