Százezres megmozdulások Kanadában

canada

A tüntetések több hónapja kezdődtek, amikor a kormány bejelentette, hogy 75%-kal emeli a tandíjakat. Válaszul a diákok sztrájkba léptek, azaz szisztematikusan és kitartóan bojkottálták az órákat. Karonként vagy szakonként rendszeres gyűléseket szerveztek, amelyeken közvetlen demokráciával, kézfeltartásos szavazással döntötték el, mit tegyenek. Azt találták ki, hogy úgy lehetetlenítik el az órákat, hogy a tanárokat nem engedik be a terembe, nem pedig a bojkottban részt venni nem akaró diáktársaikat.

A diákok váratlan éjszakai kormányellenes tüntetéseket is szerveztek, eleinte csak Montrealban (Québec tartomány legnagyobb városában). Ezek időnként erőszakba torkollottak. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket is használt, 11 ember kórházba került, egy tüntető elvesztette az egyik szemét, egy másik pedig súlyosan megsérült.

montrealmarchMióta Jean Charest miniszterelnök a múlt héten elfogadtatta a tartománybeli tüntetések korlátozásáról szóló törvényt, amely szerint az 50-nél több fős tüntetéseket előre be kell jelenteni a rendőrségnek, beleértve a tervezett útvonalat is. Továbbá magas büntetéseket vet ki a törvény ellen szegülő diákszervezetekre és azok vezetőire. Bár eddig csak ritkán alkalmazták a törvényt, pénteken a Québec-i diákszövetségek jogi lépéseket tettek ellene.

Ennek hatására a nagyvárosokban további tüntetéseket szerveztek, amelyeket sok szakszervezet és civil szervezet is támogatott. Így ezeken már nem csak diákok, hanem mindenféle korú munkások is részt vettek, nagyjából fele-fele arányban. A tüntetések legaktívabb szervezője egy radikális baloldali diákszervezet, bár rengeteg ember spontán bukkant fel. A részleteket ugyanis a Facebook-on is terjesztik, vagy szájról szájra terjednek. Kedden már több, mint 100.000 (más becslések szerint 400.000) tüntető vett rész, a tiltás ellenére. A következő nap is óriási tüntetések voltak, ekkor 500 embert tartóztattak le csak Montrealban. Azt mondják, ez Kanada történetének eddigi legnagyobb engedetlenségi mozgalma. Már rég nem csak a tandíjemelésről szól, hanem kezd egy általános politikai válsággá érni. A siker annak is köszönhető, hogy a jelenlegi sztrájkolóknak szoros kapcsolatok fűzik a 2007-es sikertelen sztrájk szervezőihez, és felhasználják a tapasztalataikat.

A megmozdulások a tartomány határain túl is visszhangra találtak: tüntetések vannak Vancouver-ben, Calgary-ban, Torontóban és New York-ban. Párizsban is van néhány száz támogató, sokan közülük Québec-i, akik a Notre-Dame székesegyház előtt gyülekeznek. New York-ban két szimpátia-tüntetést is szerveztek kedden.

FORRÁS: Thinking and Rioting

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük