Százmillióan a munkások jogaiért

preview chennai-103

Több, mint 100.000.000 (igen, jól írtuk, százmillió! – szerk) indiai munkás fog sztrájkolni kedden. Sok ágazat szakszervezetei és munkásai próbálják így a fizetés- és nyugdíjemelést, valamint a munkajog számukra kedvezőbbé tételét elérni. A sztrájkot azért hirdették meg, mert a munkások szerint “ami elég, az elég”: két éve halogatja ugyanis a kormány a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Az indiaiaknak elegük lett abból, hogy a gazdagok gazdagabbak lesznek, a gazdasági növekedés minden évben rekordot dönt, miközben 400 millió ember nyomorog lehetetlen körülmények között, “életszínvonaluk” pedig stagnál.

2012. február 28-án a várakozások szerint százmillió indiai munkás fog 24 órán keresztül sztrájkolni, ami valószínűleg a világ eddigi leghatalmasabb sztrájkja lesz.

A legnagyobb indiai szakszervezetekből több, mint egy tucat csatlakozott a megmozduláshoz, ami olyan ágazatokat fog érinteni, mint a banki szektor, a kikötők, vasutak, a biztosítás, tömegközlekedés, energiaellátás, bányászat és a repülőipar.

Az utóbbi hónapokban egyre inkább radikalizálódtak a munkások: sztrájkoltak azért, hogy elismerjék a szakszervezetek jogait India fejlődő autóiparában – beleértve egy Hyundai-gyár kétnapos elfoglalását – spontán sztrájkba fogott az Air India személyzete, felhagytak a munkával a telecom-munkások és a szénbányászok is a központi kormány privatizációs tervei miatt.

A különböző szakszervezeteknek különböző követelései vannak, de többnyire egyetértenek abban, hogy ugyanazok a jogok kellene, hogy megillessék az ideiglenes és állandó munkaszerződéssel dolgozó munkásokat, meg kell emelni és kiterjeszteni a minimálbért, a szakszervezetekre mért támadásokat fel kell függeszteni, gátat kell szabni az áremelkedésnek, létre kell hozni egy országos társadalombiztosítási alapot, emelni kell a nyugdíjakat és hatékonyabban fellépni a korrupció ellen.

Annak ellenére, hogy a GDP átlagosan 9 százalékkal nő minden évben, több, mint 400 millió indiai él totális nyomorban. Csak egy maroknyi ország élvezhet ekkora gazdasági növekedést, ennek ellenére az indiai munkások csak a főnökök asztaláról leeső morzsákon osztozkodhatnak. A munka- és életkörülmények hasonlóak, vagy még rosszabbak, mint néhány afrikai országban, amelyeknek a gazdasága sokkal rosszabb helyzetben van.

Az indiai munkások kezdik úgy érezni, hogy a rendszer csak a legvagyonosabbak és a munkáltatók érdekeit szolgálják.

Az utóbbi években hihetetlenül megnövekedett a milliomosok és milliárdosok száma, ennek ellenére tömegesek az elbocsátások, a fizetéseket megnyirbálják, a szakszervezetekkel pedig nem tárgyalnak. Eközben India 55 leggazdagabb embere birtokolja az ország vagyonának 1/6-át.

Február 28-án számos országban szerveznek tüntetéseket, hogy szolidaritásukról biztosítsák az indiai munkásokat.

Forrás: nextyearcountrynews.blogspot.com | Beküldte: Gépnarancs [email protected]

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük