Székely Sándor: “nem szégyelljük a melósokat és felvállaljuk a múltat”

Székely Sándor
Talán a koronavírus miatt, de egészen nyugodtan ünnepelt és gyászolt az ország jelentős része Trianon 100 éves évfordulóján. Kövér Lászlón kívül alig komcsizott valaki, még a szélsőjobb ia beérte tüzek gyújtásával, otthon a négy fal között. 2020. június 4-én. József Attila kölökként megírt Nem! Nem! Soha! című verse óta tudjuk, hogy az emlékezet könnyen átmegy politikába, ami itthon csak és kizárólag a jobboldal terepe, ők használják fel politikájukban a nemzeti sorstragédiának nevezett Trianont.

Székely Sándorral, az új baloldali párt, az Igen Szolidaritás (ISZOMM) egyik alapítójával arról beszélgettünk arról, hogy miért maradt ennyire csendben a baloldal ezen az ünnepen. Szégyelli a múltat? Tényleg sáros még a melósbakancs, vagy egyszerűen az az oka, hogy nem akar a baloldal a jobboldali lejtős pályán öngólt rúgni?

Munkások Újsága: Jól van ez így, hogy pár villamos egy perces leállításán kívül, nagyjából csendben volt a balodal múlt héten? Nem kellene valamit mondani Trianonról?

Székely Sándor: Hogyne kellene erről mondani valamit. Értem, hogy ez a jobboldal pályája.

De ez a pálya vitte bele kétszer az országot a világháborúba, a totál ostoba primkó egyértelmű bukásba. A nyilvánvaló és egyértelmű csapdába és tragédiába az országot.

Munkások Újsága: Erre azt mondják csípőből, hogy a baloldal elárulta a nemzetet Trianonban, később, jobb esetben csak tépte a körmöket a pincékben.

Székely Sándor: Ez a pálya – minket mindenki bánt, a kommunisták a hibások – hoz a fidesznek kb. egymillió szavazót. Van egy történelmi narratívájuk, és onnan politizálnak. Őszintén szólva egészen mindegy, hogy milyen narratíva, de van.

Munkások Újsága: A baloldal ünnepli április 4-ét, beszél Károlyiról, Nagy Imre szobránál koszorúz, az nem az?

Székely Sándor: A pragmatista pártoknak nincs narratívája. És így nem tudnak politizálni. Mert lógnak a levegőben. Szégyellik a Tanácsköztársaságot, amely konkrétan kiverte az országból a megszálló hadseregeket, szégyellik a kádári korszakot (az ’56 előtti cuccot most engedjük el), amikor 1000 év után végre nem a hercegek, grófok és gyáriparosok jártak jól, hanem az ország népe.

A tényleges baloldal nem szégyelli a melósokot. Aki mégis, az csak tetszeleg a baloldalon, s ezért nincs alapja a mondandójának. És így aztán nem is tud politizálni. Mert lóg a levegőben. Mi viszont nem szégyelljük a múltat. Még akkor sem, ha a tudjuk, hogy nem volt mindig és minden tökéletes. Minthogy semmi sem az.

Székely Szanyi

Munkások Újsága: A fideszesek tehát einstandolták a jobboldalt, majd jól félépítették, és bekenték nemzeti mázzal a rendszer alapját?

Székely Sándor: A jobboldal büszkén vállalja, hogy náci, hogy többször kiirtotta az ország lakosságának egy részét direkt (holokauszt), valamint indirekt módokon (1. és 2. Világháború Horthy alatt kitántorgott másfél millió, kitelepítések, stb) és hogy nem érdekli a szegényeket. Azt mondják, hogy a gazdagoknak kell adókedvezményt adni, mert akkor lesz munka, gyalázatos fizetésekért, de hát ki a érdekelnek a szerencsétlen dolgozók, tanárok, tűzoltók, rendőrök, kereskedelmi dolgozók, és még sorolhatnám.

Munkások Újsága: A baloldal nem vállalja fel a melósokat?

Székely Sándor: Az Igen Szolidaritás felvállalja az ezer évig kihasznált, lenézett, megalázott magyar nép érdekében létrejött munkásmozgalmi hagyományt, amely szó szerint a vérből és a verejtékből épült meg az 1900-as évek elején, s ami megmentette az ország becsületét 1919-ben, és ami később adott egy olyan 30 évet az ország népének (és nem a nemesuraknak) ami előtte sosem volt. Szó szerint a barlangokból lakásokba vitte az embereket. “Micsoda aljasság!”

Munkások Újsága: Megkezdődik a felvállalás korszaka? És ebben hol helyezkedik el a múlt? Lesz baloldali emlékezésből politika?

Székely Sándor: Értem, hogy sokan azzal hitegetik magukat, hogy előre kell nézni. Nem lehet úgy politizálni, hogy nincs múltértelmezésünk. Ez van.

Nem akarok történészkedni. Nem akarok busongani. Nem szeretnék történelmi Trianon konferenciát szervezni száraz pogácsával, és unalmas baloldali beszédekkel. De igenis, mint az Igen Szolidaritás párt egyik vezetője, egy történelmi évfordulón, amikor minden politikus elmondja a maga naratíváját elmondom a sajátomat.

Munkások Újsága:  Milyen lesz az felvállalás emlékezetére épülő baloldal?

Székely Sándor: Nem elfeledve a múlt hibáit, bűneit, felvállalva pozitív baloldali és – ha vannak ilyenek – jobboldali hagyományait is, egy olyan országot kell csinálni itt, ahol az emberek nem gyűlöli egymást, cserébe 8 óra munkáért minimum 200.000 forintot kell keresni és az állam adjon 37.500 forintot családi pótlékra és a nyugdíjakat egészítsük ki 37.500 forinttal.

Az elmúlt 100 év történelmének magyarázatát nem szabad átengedni a jobboldalnak, azoknak, akik éppen 100 éve szívatják az egész országot. Szó szerint.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •