Székely Tamás: A kormány által propagált számok hiteltelenek

Székely Tamás
Az elmúlt hetekben 25 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, állítja a kormánypropaganda. Ám ennek a statisztikának sokan nem hisznek.

A kormány által propagált számok hiteltelenek – állítja Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Klubrádió műsorában. A támogatási program egész egyszerűen szakszerűtlen. Ő 400 és 500 ezer közé teszi a munkanélküliek számát, hangsúlyozva, hogy a kis- és közepes vállalkozásokról tényleg semmit nem mutat a statisztika. Ezeknek a támogatásáról finoman szólva is elfeledkezett a kormány.

Székely Tamás szerint a közmunka zsákutca. Ez a megoldás nem vezet semmi jóra. A bajt jól mutatja az a tény is, hogy a mezőgazdaság sem kínál most annyi munkalehetőséget, mint a korábbi években.

A válság olyan szempontból is különleges, hogy egész másképpen hat az egyik gazdasági szektorra, mint a másikra. A nagy vesztes a vendéglátás, a turizmus. Az aránytalanság valamennyire megmarad a válság utáni időszakban is. A kormány támogatási programjában benne van a részmunkaidős foglalkoztatás, ennek viszont lassan vége lesz, valószínűleg újabb elbocsátások jönnek. Tehát a munkanélküliség mostani csökkenése minden bizonnyal átmeneti csupán.

Klubrádió

  •  
  •  
  •  
  •