Szélsőjobb propagandára használják a magyar Leopárdokat! – botrány Németországban

Magyarország növekvő fegyverkezéséről és a Németországtól vásárolt 50 Leopárd harckocsihoz kapcsolódó szélsőjobboldali propagandáról ír a Spiegel.de hírportál.

A lap részletesen ismerteti, hogy Magyarország az egyik legnagyobb felvásárlója lett a német hadiipar termékeinek, megjegyzik, hogy ez a tény az Európai Unió legerősebb országában arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy elnézzék Orbán Viktornak az antidemokratikus hatalomgyakorlást.

Az elmúlt évben Németországból 1.8 milliárd euró értékben érkezett az országba hadiipari eszköz, melyek közül a legnagyobb tételt a kifejezetten támadófegyvernek tartott Leopárd harckocsik jelentik. A mostani botrányban nagy szerepet kapott az, hogy egy ismert kormányközeli szélsőjobboldali zenekar kulcsszerepet kapott az új fegyverekhez kapcsolódó kampányban. A Kárpátia facebook oldalára feltöltött “induló” valóban idézi a skinhead zenekarok neonáci stílusát és visszaköszön a revizionista, horthysta életérzés is.

A Speigel ír arról is, hogy Magyarországon az elmúlt években gyökeresen átalakult a történelemszemlélet, immár hősként tekintenek a második világháborúban Hitler szövetségeseként harcoló magyar haderőre és a Magyar Honvédségben ezzel is ösztönzik a szélsőjobboldali eszmék térnyerését. Ez azért is érzékeny terület Németországban, mert nemrég derült fény rá, hogy a szövetségi haderőben, a Bundeswehrben rekordszintre ugrott a beépült neonácik aránya. Ott ez a folyamat titokban zajlott, mint írják Magyarországon ehhez az állam ad ideológiai hátteret. Nyugtalanítónak tartják, hogy a szomszédos országokkal való konfliktusokat gerjesztő Kárpátia lényegében hivatalos zenekara a magyar haderőnek.

Kép: Kárpátia Facebook

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •