Szép, új világ

nsakozpont01

Amerika új, mindenható szeme a vesénkbe lát. Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség a leghatalmasabb, legtitkosabb, és potenciálisan a legtolakodóbb szervezet lesz, ha megépül gigantikusra tervezett központja Utahban. A Utah állam-beli Bluffdale-ben épülő National Security Agency (NSA) adatközpont az utolsó eleme lesz annak a komplex titkosszolgálati puzzle-nek, amelyet a terrorizmus elleni védekezésre hivatkozva raktak össze az elmúlt évtizedben – írja Wired magazin a fejlesztésekről szóló beszámolójában. A központ célja, hogy elkapja, megfejtse, elemezze és tárolja a világ kommunikációjában – a műholdakon, a mélytengeri kábeleken, a nemzetközi, a külföldi és belföldi hálózatokban – áramló adatokat. Úgy tervezik, hogy a 2 milliárd dollárért épülő létesítmény 2013 szeptemberében áll üzembe.
 

A Bush-adminisztráció a 9/11-es és néhány másik merényletre hivatkozva már 2003-ban létre akart hozni egy hivatalt, amelyik hatalmas adatbázisokba öntötte volna be a kommunikáció minden formájából származó információkat – köztük teljes magánemail-tartalmakat, mobiltelefonos beszélgetéseket, internetes kereséseket, parkolószámlákat, utazási útvonalakat, könyvesbolti beszerzéseket és mindeféle digitális zsebpiszkot. De a Kongresszus az amerikaiak magánéletének és személyiségi jogainak védelmét fontosabbnak tartva, elkaszálta a javaslatot.

Bluffdale most visszacsempészi ezt elképzelést. Ahogy a Wirednek egy magát felfedni nem kívánó tisztviselő mondta: „Mindenki célpont; mindenki a kommunikációjával együtt célpont.” Azaz az NSA kiterjeszti kutakodásait az egész Egyesült Államokra és annak minden polgárára, bárhol legyenek is a világon. A milliárdszámra begyűjtött mindenféle formájú információ tárolására, válogatására és elemzésére persze szuperszámítógépek kellenek, és nagyon mély titoktartás. Elvileg a központ arra létesült, hogy a hírszerzést támogassa a kibertérből érkező támadások elhárításában.
 

Így néz ki a Utah Adatközpont

Amikor a 2 milliárd dolláros (mintegy 450 milliárd forintos) létesítmény készen lesz, 93.000 négyzetmétert foglal majd el. (Ami bő ötszöröse a budapesti Parlament alapterületének.)

 nsakopont02

1 Látogatókat ellenőrző központ
A 9,7 millió dolláros egységnek egyetlen feladata van csupán: csak „tiszta” személy léphet be rajta keresztül.

2 Adminisztráció
A technikai személyzet és az adminisztratív alkalmazottak munkahelye.

3 Adattermek
Négy, egyenként  2320 négyzetméteres terem, ahol hosszú sorokban állnak a számítógépek.

4 Tartalék generátorok és üzemenyagtartály
Három napra elegendő tartalék az önálló energiatermeléshez.

5 Víztartály és szivattyúk
Naponta 7,75 millió liter vizet tudnak átpumpálni.

6 Hűtőüzem
Mintegy 60 ezer tonnányi hűtőberendezés tartja megfelelő hőmérsékleten a szervereket.

7 Transzformátorállomás
Ezen a centrálén át érkezik a napi 65 megawatt elektromosáram.

8 Biztonsági rendszer
Videoellenőrzés, betörésdetektálás, és más, összesen 10 millió dollár értékű berendezés védi a létesítményt az illetéktelenektől.

Forrás: U.S. Army Corps of Engineers Conceptual Site plan

 

 


Hogy mennyi adatról is van szó, azt a következőképpen lehet érzékeltetni. A Pentagon már 2007-ben arról riportolt, hogy a kiterjesztett világmétretű kommunikációs hálózatában (Global Information Grid) adatok yottabyte-jait kezelik.

Egy yottával akarnak beljebb lenni

A Cisco jelentése szerint a teljes internetes forgalom 2010 és 2015 között megnégyszereződik, és eléri a 966 exabyte forgalmat évente. És egymillió exabyte egyenlő egy yottabyte-tal. Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója úgy becsülte, hogy a teljes emberi tudás, ami az ősidőktől 2003-ig létrejött összesen kites 5 exabyte-ot. Ha az NSA egy yottabyte-nyi adatot tölt be a utahi adatközpontjába, az megfelelne 500 000 000 000 000 000 000 (500 trillió) oldal szövegnek. De hogy a központ valós kapacitása valójában mekkora, az szigorúan titkos.

Az adatok az NSA utahi adatközpontjában tulajdonképpen felköltöznek a titkos felhőbe, amelyet bárhonnan elérhetnek meghatalmazott kódtörők, adatbányászok, Kína-elemzők, antiterrorista specialisták stb. A felhő feltöltése a következő főbb helyekről történik.

Geostacionárius műholdak. Négy műhold figyeli a mobiltelefonálástól a walkie-talkie adásokon át a radarokig az összes kommunikációt a világ érzékeny területein.
A légierő adatközpontja. A műholdakon kívül mindenféle repülőgépekről is begyűjtik az adatokat.
Fort Gordon bázis. Az európai, észak-afrikai és közel-keleti információkat gyűjtik, elemzik és továbbítják.
Lackland légibázis. Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Európát figyelik; itt van a utahi központ pótrendszere üzemzavarok esetére.
NSA Hawaii. Ázsiára fókuszálnak.
Belső lehallgatórendszer. Az USA-n belüli kommunikációt ellenőrzi.
Tengerentúli lehallgatórendszer. A határokon túli kommunikációt ellenőrzi.
Utah Adatközpont. Salt Lake City külterletén fut össze minden szál, s itt történik meg a dekódolása mindazoknak az információknak, amelyeket még vagy másutt nem sikerült feltörni.
Több célú kutatási létesítmény. Szuperkomputereket és kódolási algoritmusokat fejlesztenek.
NSA központ, Fort Meade. Itt készítik elő az információkat, mielőtt a politikai döntéshozók kezébe kerülnének.
 

FORRÁS: HVG.hu

 
 
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük