Szerencse, hogy csak időközi választás volt Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében a Fidesz az elhunyt képviselő lányát, a Jobbik – MSZP-Párbeszéd-DK-LMP-Momentum pártok, egy olyan jelöltet indítottak, akiről azonnal kiderült, hogy nem olyan régen, még aktívan cigányozott, zsidózott az egyik közösségi oldalon. Az Igen Szolidaritás Tóth Ádám független jelöltet támogatta, valamint indult még Váradi Gábor a miskolci roma önkormányzat vezetője, illetve egy helyi mikropárt embere is.

A Fidesz elképesztő profi kampány rakott le az asztalra. Bár a jelöltjük nem feltétlenül volt jó, hiszen 6 éve külföldön tartózkodik, valamint éppen válásban van, mégis amit lehetett kihoztak belőle. Ráadásul úgy, hogy Orbán Viktor még csak meg sem jelent a terepen. A hölgy 50 százalék feletti teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Volt klip, gyáravatás, útavatás, aktivisták, online kampány, a kormány fiatal és női tagjai, szóval minden ami kell.

Ezzel szemben az ellenzék csak az utolsó két hétben bírt kijönni a kommunikációs szorításból, amit a rossz jelölt okozta nehézségek okoztak. Akkor sem azért, mert valami egetrengető kampányfogást dobtak be, hanem elkezdték erőteljesen mantrázni, hogy most fogják lebontani a kétharmadot.

Mindenki tudta, hogy ez így ebben a formában nem igaz, ami nem nagyon zavarta őket, cserébe tényleg volt húzása. Érezhetően nőtt a feszültség a levegőben. A végére aztán kipukkadt a lufi, Szerencsen és többi 40 kis faluban magabiztosan győzött a Fideszes jelölt.

Az Igen Szolidaritás is komolyan kampányolt támogatottja mellett.  Bár láthatóan jóval kevesebb pénzből, mégis valamennyire tudták tartani az iramot a két másik érdemi jelölttel. Kényesen vigyáztak arra, hogy mindkét jelöltet üssék, hol a Fideszes jelöltet jelentették fel a választási bizottságnál csalásért, hol pedig kérték a többi pártot, hogy lépjenek vissza a jelöltjük mögül.

A szavazatszámok megvizsgálása után jól látszódik, hogy az ISZOMM a kis településeken tudott szavazatokat elhozni, ez pedig égetően hiányzik amúgy az ellenzéki összefogásból.

Lehet, hogy a pártoknak el kéne gondolkodniuk az ISZOMM pacifikálásán, mert ha nem vigyáznak, az agresszíven kommunikáló, Szanyi-Huszti-Székely trió megelőzheti azokat a pártokat, akik már évek óta 0-1 százalékos támogatással alakítják a magyar belpolitikát. A párt 2,23 százalékos teljesítménye mindenesetre intő jel lehet a többi párt számára.

Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a Fidesz minden nehézség dacára (Covid, gazdasági recesszió, stb, stb), magabiztosan őrzi vezető erejét. Az adatok azt is mutatják, hogy van igény a leváltásra is, a borsodi emberek úgy tűnik leckét adtak a Budapest központú ellenzéki pártokat. Az emberek mindenféle jelöltre nem adják a szavazatukat.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az emberek igénylik az elvi politizálást.

Eszes Péter

fotó: MTI Koszticsák Szilárd

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •