Szerethető baloldalt építünk a társadalmi szolidaritás alapjára

December óta mintha másként politizálna az ellenzék, de meddig és hogyan lehet ezt fenntartani és a szakszervezeteknek milyen feladata lehet ebben? Kell-e, s ha igen a munkásellenállás, miközben egy újabb gazdasági megszorító csomag várható. Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével, országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

A Szolidaritás megalakulása óta az öntudatos, magáért és sorstársaiért harcolni is kész emberekből áll. Mondhatjuk, hogy ti a modern munkásosztályt próbáltátok és próbáljátok képviselni?

Igen. Ez így van. Érdekes, hogy bár mi alapvetően az átlagemberek érdekeiért politizálunk és így természetesen a Fidesz ellen küzdünk, hiszen ez a rendszer valójában kizsákmányolja a magyar lakosság döntő többségét, politikai konfliktusaink azért akadtak ebből a saját oldalunkon is.

Mi a legfontosabb küldetése a Szolidaritásnak?

Megteremtjük azt a baloldali szubkultúrát, ami ellenképe lehet a jobboldali politikai kultúrának. Ez egy borzasztó összetett feladat, nem is gondoljuk, hogy ezt egyedül mi fogjuk megoldani, de amit tudunk, azt mi megtesszük. Blogot írunk, fórumokat tartunk. Fesztivált szervezünk. Megpróbáljuk például újra fogalmazni a Május 1-ét. Jó értelemben véve populista, érthető, szerethető baloldalt építünk a társadalmi szolidaritás alapjára.

Mennyire van jelen a Mozgalom az országban?

Bár viszonylag sok helyen jelen vagyunk, de nyilván rengeteg még a teljesen üres folt az országban. Sokat vagyunk vidéken. Itt fontos megjegyeznem, hogy egyáltalán nem csak a nagyvárosokban próbálunk megjelenni, hanem a falvakban is. Ezt a munkánkat talán mindennél fontosabbnak tartjuk. Beszélünk az emberekkel. Próbálunk információkat, segítséget eljuttatni hozzájuk, építjük a hálózatunkat. Ez a munka kifelé alig látható, de az elnökségi döntéseknek megfelelően erre felé mozdul el a mozgalmunk. Ezek mellet természetesen végezzük, az általános munkáinkat. Harcolunk a parlamentben, az utcán. Ételt osztunk a fővárosban a Blaha Lujza téren, Miskolcon, Debrecenben, ruhát és bútort Szolnok megyében,és természetesen készülünk az önkormányzati választásokra is. Egyszóval nem unatkozunk.

Megmozdult valami decemberben. Ráadásul az Audi-sztrájk is sikeres lett. Szerinted van realitása annak, hogy a mai munkások a sarkukra állnak és egyre akítvabbak lesznek a politikában is?

Sokkal nagyobb tudatosságra, bátorságra és szervezettségre lesz szükség. Az embereknek azt kell megérteniük, hogy rajtuk kívül senki sem fog kiállni értük. Ha az emberek együttműködve kiálltak saját vagy közös jogaikért, és azért hajlandóak voltak küzdeni, szinte mindig kiharcolták, amit akartak. Persze, nagy kérdés mindig, hogy meddig és milyen eszközökkel kell ezt tenni. A szakszervezetek nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a sztrájktörvény és a Fidesz által megszavazott új Munkatörvénykönyve szinte karantéba szorítja őket. A legtöbbet az ágazati szakszervezetek tudnak tenni, ezt bizonyítja az Audi-sztrájk is. Ugyanakkor látni kell, hogy a szakszervezeteknek is meg kell újulniuk, a tagságukat növelniük kell, ebben szintén példa lehet az Audi gyárban működő érdekképviselet munkája. Ott pont a sztrájk ideje alatt újabb tagokkal bővült a létszám. Tehát sok a feladat és legnagyobb munka az, hogy elhitessük az emberekkel, a munkavállalókkal, hogy álljanak ki magukért, a jogaikért. Mi politikusok tudunk ebben segíteni, de csak közösen tudunk célt érni.

Varga Mihály pénzügyminiszter nem régiben gazdaság védelmi program meghirdetéséről beszélt miközben a miniszterelnök évértékelőjében olyan Magyarországról beszélt, ahol minden szép és jó. Eközben a Bécs helyett lassan Bukarestet kell utolérni a jövedelmeket illetően.

Miközben a fizetések elképesztően alacsonyak, dübörög a feketegazdaság, így elég nehéz tisztában lenni azzal, hogy mi a helyzet pontosan. Az áraink bécsi árakhoz vannak közel, míg a béreink sajnos valóban a bukaresti szintet sem érik el lassan. Szóval vérlázító a helyzet valóban! Jövő héten kezdődik a Parlament tavaszi ülésszaka. Ez azért is lesz fontos, mert ekkor kell a Háznak a 2020-as költségvetésről döntenie, így kíváncsi vagyok, hogy az Orbán-kormány elmúlt nyolc éve után, amelynek során elvették a Cafeteriát, a munkavállalói jogokat csorbították, a gazdaság kifehérítése helyett még feketébb lett, az államháztartás hiány 1700 milliárd, ami az éves hiány 123 százaléka…milyen megszorító intézkedéseket kíván bevezetni a kormány. Mert hiába hívja Varga Mihály gazdaságvédelmi programnak, az emberek nem hülyék…tudják mi jön.

Ilyen helyzetben az ellenzék meg tudja szólítani az elégedetlen embereket?

A Szolidaritásnak ez ment, de ma mintha a nagyobb ellenzéki pártok nem találnák meg a hangot. Ez egy bonyolult ügy. Az ellenzéki pártokra nagyon sokan szavaztak 2018 –ban, közel 3 milliónyian. Azért én erre nem mondanám azt, hogy nincs szavazótábor. Az hogy eredménytelenek lettek, az azért van, mert nem a faék egyszerű választási matematika szerint indultak. Az LMP, és a Jobbik rossz helyzetértékelésből fakadóan nem voltak hajlandóak semmilyen érdemi együttműködésre. Így az MSZP–DK–Párbeszéd–Szolidaritás hiába koordinált, és próbált minden ellenzéki párttal együttműködést kezdeményezni, nem volt esély a győzelemre. A baloldali szociálisan érzékeny, liberális gazdaságpolitikán nyugvó, szabadversenyes kapitalizmusról beszél, óriási zöld felhangokkal. Ami persze jól hangzik, a probléma csak az, hogy ez, így ebben a formában nem létezik. És nem is tudja értelmezni senki sem.

A rabszolgatörvény elleni tiltakozási hullám után merre, és hogyan érdemes szerveződni és erősödni?

Jól érezhetően izzik a parázs a felszín alatt. Az egy más kérdés, hogy az eddigi tüntetések szervezői valamilyen általam ismeretlen oknál fogva azt gondolják, hogy az emberek beszédet hallgatni járnak a tüntetésekre. Amikor nagyon sokan voltak kint az utcán hazaküldték a népeket, hiszen mi békések vagyunk. Aztán, mikor pár ezren tüntettünk a rabszolgatörvény ellen akkor meg már forradalomról szóltak a színpadon. Az kéne, hogy a tüntetéseket kéne hagyni a maguk menetében, ha botrány van a végén hát az van. A pártoknak egyéb politikai szervezeteknek meg politikát kellene csinálni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük