Szeretnénk elérni, hogy a politika végre az emberekről és az ő megélhetésükről szóljon

Május 1-én tisztességes béreket követelő demonstrációt szervez a Magyar Szolidaritás Mozgalom, erről kérdeztük Székely Sándor országgyűlési képviselőt, főszervezőt.

https://www.facebook.com/events/1893759584110505

Mit értsünk tisztességes béren, ma ezért harcolni kell? Nem elég, ha a kormány lezsírozza ezt az érdekvédelmi szervezetekkel?

Tisztességes béren a Szolidaritás Mozgalom azt érti, hogy napi 8 óra munkával normálisan lehessen pénzt keresni. Tehát legalább 250.000 -forintot. Összehasonlításképpen nézzük meg, hogy Ausztriában 4-500 ezer forintnyi euróért takarítanak az ingázó magyarok. Ehhez képest a hazai tanárok, ápolók, rendvédelmisek és még nagyon sok szakma, a legtöbb magyar, több millió ember munkabére sok – sok év munka után is alig éri el, a havi 200.000, – forintot. Úgy, hogy eközben az árak itthon megegyeznek az Ausztriai árakkal. Ez szégyen, felháborító, tűrhetetlen. A szakszervezetek nagyon gyengék és sajnos nagyon megosztottak. Így a kormány könnyen ki tudja játszani őket egymás ellen. Ráadásul a munkaadói szervezetek jóval hatékonyabban lobbiznak a kormánynál – nem most, az elmúlt harminc évben mindig -így volt, sokkal jobb alkupozícióban vannak. Ettől függetelenül természetesen a szakszervezeteket is várjuk a demonstrációra, mert azt várják tőlük az emberek, hogy harcoljanak értünk, a jobb fizetésekért. Itt az alkalom erre, csak csatlakozniuk kell egy civil kezdeményezéshez.

Lehet ma tömegdemonstrációnak “járványkompatibilis” megoldása?

Én most, hogy kitört a tavasz, biciklivel tömegközlekedéssel utazom Budapesten. Tegnap úgy álltunk a 4-6 -os villamoson mint a heringek. Ha ezt szabad, akkor talán autóban ülve is szabad rendőrségi felvezetéssel demonstrálni a városban. Folyamatban van az esemény engedélyeztetése, de nagy jelentősége nincs, mert azt tervezzünk, hogy ha kell engedély nélkül is megtartjuk a tüntetést.

A facebookon már vidékről érkezők is szervezkednek, több irányból konvojokban fognak érkezni a csatlakozók. Nem tart attól, hogy egy ilyen megmozdulás megbénítja a várost?

Nagyon remélem, hogy ha rövid időre is, de tényleg megbénítjuk a várost. A demonstráció neve is az, hogy “első figyelmeztetés”. Szeretnénk jelezni a kormánynak, hogy nem fogják megúszni a szakápolók és kórházi dolgozók döbbenetes cserbenhagyását a járvány alatt. Nem nézzük tétlenül tanárok, óvónők, dajkák, rendvédelmisek, kereskedelmi dolgozók és az összes többi munkavalláló gátlástalan kizsákmányolását. Eljött az idő, a magyaroknak ki kell harcolniuk az európai béreket. Most és itthon!

Magánszemélyek mellett szervezetek csatlakozását is várják. Kik csatlakoztak idáig, kikkel folynak tárgyalások, kiket várnak?

Elsőként az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) csatlakozott hozzánk. Majd őket követte a 4 ezer tagot számláló facebook csoport a “Dühös Magyarok” is. Természetesen folynak a tárgyalások a szakszervezeti vezetőkkel is, úgy érzem morális kötelességük a csatlakozás egy ilyen ügyhöz, de erről majd ők döntenek. Várjuk persze a többi ellenzéki pártot is, reméljük ők is szeretnék, hogy Magyarországon végre nem alamizsnáért dolgoznának az emberek.

Mi a következő lépés?

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez a Május 1-i tüntetés csak egy kezdő pontja az amúgy idén 10 éves Szolidaritás Mozgalom cselekvési tervének. Aki ismeri a történetünket, az tudja, hogy hozzánk köthetőek az elmúlt évtized leghevesebb és legerősebb tüntetései, illetve utcai performanszai, a Bohóc Forradalomtól kezdve az Operaházas tüntetésen keresztül a máig híres “Szobordöntésig”. Május elsején a munkás büszkeség napján akciósorozatba kezdünk, melynek pontosan a 10 éves születésnapunkon lesz vége. Annyit ígérhetek, hogy ha rajtunk múlik, nagyon forró őszünk lesz. Szeretnénk elérni, hogy a politika végre az emberekről és az ő megélhetésükről szóljon. És mi nem félünk a radikális eszközök használatától sem, ha azt látjuk, hogy a szép szó már nem elég!

Az eseményhez csatlakozni az alábbi linken keresztül lehet: KLIKK

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •