Szerveződjünk: Benyik Mátyás beszéde a Világforradalmon

benyik

Jó estét kívánok forradalmárok!

Miről szól ez a rendezvény?

A mai napon világszerte tízezrek vonultak ki az utcákra és a közterekre, hogy kinyílvánítsák véleményüket: „Most már elég! Így ne tovább! Valódi demokráciát akarunk!” Több mint 80 országban, közel ezer városban most hasonló megmozdulások zajlanak. A mediterrán medencétől a Közel-Keleten át az Egyesült Államokig a fennálló rendszerrel és nemzetközi intézményeivel szemben milliók elégedetlensége tör a felszínre. Globális változást akarnak. Velük együtt mi is humanista világrendet, társadalmi igazságosságot követelünk!


A haladó gondolkodású emberek Magyarországon is bekapcsolódtak ebbe a világméretű folyamatba, mert a bőrükön érzik az egyre durvább megszorításokat, a bankok és az óriásvállalatok nyílt diktatúráját. A profitot az emberek elé helyező, a nagytőke érdekeivel cinkosságot vállaló kormánypolitika következtében súlyosan sérülnek alapvető emberi és szociális jogaink, a munkajogok megnyírbálása elképésztő méreteket ölt. A képviseleti demokrácia intézménye a többség szemében összedőlni látszik. A parlamenti pártokból és a politikusokból végletesen kiábrándultunk. Akik ma itt összegyűltünk és eszmecserét folytattunk, egyetértünk abban, hogy a jövőben rendszeresen széles társadalmi párbeszédet kell folytatnunk és alternatívákat kell állítanunk.

Mit akarunk?

Elsősorban valódi, közvetlen, azaz részvételi demokráciát. A világ polgárai minden szinten ellenőrzésük alá kívánják vonni az őket érintő döntéseket. Rövidtávon idehaza is csak olyan képviseleti rendszert tudunk elfogadni, amelyben az egyének, a termelői és lakóhelyi közösségek saját képviselőiket saját maguk közül választhatják meg és akiknek mandátuma is kötött. A mi demokráciánk az emberből, az egyénből és közösségeikből indul ki és alulról szerveződik. Nemcsak jogi-politikai demokráciáról van itt szó, hanem olyan demokráciáról, amely egyszerre kiterjed a gazdaság, a szociális viszonyok és a politika világára is. Mi közösségi tulajdont és közösségi termelést akarunk! Tisztességes megélhetést! Értelmes munkát! Lakhatást!

Miben hiszünk?

Egy olyan társadalom lehetőségében, amely túllép az elnyomás, a szolgasors évezredes tradíciókra épülő viszonyain. Vagyis a mi hitünk szemben áll a fennálló rendszerre jellemző hittel, amelynek középpontjában a pénz áll. Másképpen szólva, mi nem hiszünk a vég nélküli, kaotikus, önpusztító fogyasztásban, a korlátlan profittermelésben, amely az erőszak hol kifinomultabb, hol háborús eszközeivel zajlik szerte a világban.

Hogyan akarjuk céljainkat elérni?

Összefogással, tanácskozások, fórumok, népgyűlések szervezésével helyi, regionális és országos szinten. Döntéseinket konszenzussal hozzuk meg.  Kezdeményezésünk egy alulról szerveződő, nem hierarchikus alakulat. Szerveződjünk! Mondjuk ki együtt: „A valódi demokráciában az emberek parancsolnak és az  intézmények csak nekünk engedelmeskednek.”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük