„Szét fogunk szedni Emília” – a fenyegetések hatására bezárt egy online lap

Független tájékoztatás? Független sajtó? Inkább az a kérdés, hogyan lehet független sajtót csinálni vidéken, egy kisvárosban. A helyszín Törökszentmiklós, ahol dr. Sebők Emília közgazdász-ujságíró tavaly tavasszal elindított egy közéleti magazint a (torokszentmiklosi.hu), és idén májusban, megunván a sorozatos verbális fenyegetést, egyszerűen letörölte a honlapot a szerverről.

Sebők Emíliával a Szolidaritás helyi csoportjának irodájában találkoztunk. A helyszín azért is különleges mert itt dolgozik Elek Erzsébet, aki a Facebookon gondoz egy miklósi oldalt, ő is kapja a fenyegetéseket napi szinten, és szolidáris Emíliával.

Miért éppen Törökszentmiklós? Az alföldi kisváros és környezete annak a fideszes országgyűlési képviselőnek, Boldog Istvánnak a kiskirályságaként működött, amíg el nem kezdett ellene az ügyészség nyomozni. Azzal gyanúsítják, hogy megkárosította az államot. Lopásnak lehet ezt nevezni? Majd a bíróság megmondja.

A helyi fideszesek már évekkel ezelőtt létrehoztak egy Miklós holnap nevű Facebook-oldalt, ahol a központi gyűlöletre építő hazug propagandát játsszák le kicsiben. Itt nincsenek migránsok, nincsenek Soros Györgyök, vannak viszont Emíliák és Erzsikék, akikre lehet lövöldözni névtelenül, arc nélkül, és így persze bátran…

„EE Q a b…i k….a – a kommunistákat meg szétszedjük a városban”. Ha nem is kommunisták, csak éppen más szemüvegen át nézik a világot, mint a fidesznyikek. A megfenyegetettek között országgyűlési és helyi képviselő, a város polgármestere és mások…A fenyegető beírás egyik elsők közötti lájkolója pedig Boldog István, a körzet országgyűlési képviselője volt!

Emília kedveszegettnek, csalódottnak tűnik, és bármennyire is lezártnak tekinti életének ezt az újságírói tevékenységét – hiszen előtte írt országos lapoknak, egy bank sajtófőnökeként is dolgozott -, nagyon is érzékelteti, amit mond a kialakult helyi helyzetről, hogy bizony ez a helyzet nem normális. Szerette az újságírói munkát, azt, ahogy egy ideális világban teszi a dolgát egy újságíró, megtalálja a témát, információkat ellenőriz, érintetteket kérdez, interjúkat készített a polgármesterrel. Helyi ügyekről tájékoztatott korrektül, tényszerűen.

Nemcsak ideológiai címkézéssel támadták,

miszerint jobbikos seggnyaló és kommunista, bértollnoknak is nevezték – ami pedig esetében becsületsértés -, akit Markót polgármester és város pénzel. Az igazság meg miért is érdekelné a Fidesz-oldalt? Roppant egyszerűen, egy közérdekű adatigényléssel tisztázhatták volna, hogy a Törökszentmiklósi Önkormányzat egy fillért sem fizettet soha semmiért Emíliának.

A webcímet és a tárhelyet is saját maga finanszírozta, saját autóval mentek a környékbeli helyszínekre fotózni, információt gyűjteni. A honlapján megjelent cikkekért nem kapott egy fillért sem senkitől!

A honlap hamar népszerű lett a városban, esetenként több ezres látogatottsága is volt a cikkeinek, figyelték, és számoltak vele Miklóson. A helyiek az utcán, a piacon folyamatosan elemezték Emíliával a posztokat, élő kommentek formájában.

Ilyen volt a honlap, aminek pár részletét már csak egy honlapgyűjtő oldal őrzi valahol egy szerveren.

“május végén írtam egy anyagot a büntetőügyekben gyanúsított Boldog István és Fehér Petra, helyi és megyei önkormányzati képviselő jogi helyzetéről, ami után olyan fenyegetés jelent meg a Facebook-on a Miklós Holnap oldalon, hogy azonnal lekapcsoltam az oldalt, elég volt” (A cikket másodközlésben hamarosan megjelentetjük.)

Hogyan képzeljünk el egy ilyen fenyegetést?

Erre mutathatnánk képernyőképet bőven. De nem reklámozzuk tovább a fenyegetőket. Természetesen nem lehet tudni, hogy kik állnak a fenyegetők személye mögött, de a helyi ismeretek alapján nagyjából azonosíthatók.

Hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy ezek a szövegek “csak” szövegek, de amikor folyamatosan jönnek a “szét fogjuk szedni őket” típusú fenyegetések, az kitesz egy orrbavágást, vagy egy lábtörést is. Vagy akár egy közlekedési veszélyeztetést, amilyenről beszélnek a helyiek. Ha már hasonlítgatunk, akkor játsszuk le, a verbális, szóbeli erőszak ugyanolyan, mint a fizikai, és ezek büntetőjogi kategóriák is!

“Megijedtem!” – mondja a város közösségének tájékoztatásában elkötelezett újságíró

Emília ezután a helyi rendőrséghez, a megyei kapitánysághoz és a polgármesterhez fordult, nem feljelentést írt, csak egy szimpla levelet, amiben részletezte mi történt, és védelmet kért a fenyegetetteknek.
Ezekre egy hónap alatt semmilyen választ nem kapott, de informális csatornából úgy tudja, hogy megkapták a levelét, és talán nem egyszerű közlésnek, de feljelentésként kezelik. Különösen a polgármester némasága nehezen elfogadható számára, de már ez a sérelem is kezd elmúlni.

Így áll hát a lokális sajtószabadság manapság, irtó nehéz igazi közszolgálatiságot találni a kisvárosokban, a városi fenntartási lapokban a hivatali közlemények uralkodnak, a lelkes lokális fb-csoportok is betöltenek ilyen szerepet, de ott nincs olyan elvárás, amit a szakmában alapnak tekintünk. A ki mikor hol hogyan kérdésekre jó ha a felére kapunk válaszokat.

Az országos sajtóorgánumokat központilag ölik meg, lásd példakánt a Népszabadság, a kormánykritikus Magyar Nemzet, az origo.hu áthangolása, most az index.hu körüli keverés. A helyi közszolgálati tájékoztatási kísérleteket pedig személyes támadásokkal, fenyegetéssel, mocskolódó lejáratással, hiteltelenítéssel hallgattatja el a Fidesz-birodalom.

Emília vajon meddig bírja honlap nélkül?

Bár elmondta többször, hogy ennek vége, mégis valamiért úgy érzem, hogy vissza fog ő térni. Amit az is segítene, ha hamarosan eredménnyel járna az a bojkott, amelyet világcégek hirdettetek a Facebook ellen a gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések megengedése miatt.

A Munkások Újsága elkérte és megkapta az ominózus májusi írást másodközlésre, bízunk benne, hogy nem csak azt, hanem a szégyenletes Boldog-ügyet is tudjuk akár itt folytatni, közszolgálatilag.

Székely Botond

https://muon.hu/bszd-meg-facebook-a-fideszes-boldog-istvan-mutatja-az-utat/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “„Szét fogunk szedni Emília” – a fenyegetések hatására bezárt egy online lap”

Comments are closed.