Szétszedik a nemzeti könyvtár gyűjteményét?

Többször írtunk a 217 éves nemzeti közgyűjteményünk sanyarú sorsáról. Az Országos Széchényi Könyvtár két héttel ezelőtt új főigazgatót, egy hete költöztető kormánybiztos kapott. Mind Hammerstein Judit, mind Demeter Szilárd a Szőcs Géza (Orbán egyik kitartottja) által irányított Országos Könyvtári Kuratórium emberei. Tipikus megoldó alkalmazottak, teszik,  amit mondanak nekik zokszó nélkül.

Az már teljes bizonysággal kiderült, hogy az OSZK-nak mennie kell a Budai várból, van ugyan tervasztalon egy piliscsabai raktár de arról nem tudni, hogy a gyűjtemény és a könyvtári szolgáltatások hová kerülnek.

Az elmúlt héten felgyorsultak az események, információnk alapján 3 órát kaptak a vezetők, hogy összeírják mire van szükségük az azonnali költözéshez. A könyvtárban dolgozó informátorunk szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak a költözésről, az összeírás kiküldése óta gyakorlatilag megállt a munka a könyvtárban.

Bekérték többek között az átmeneti elhelyezésre szóló koncepciójukat, a szükséges térszükségletek megadásával, mely több helyszínt is érinthet. Bekérték az archív gyűjtemények esetleges külön elhelyezésének szükségleteit. Bekérték az átmeneti költözéshez szükséges plusz humánerőforrás igényt, az állomány mozgatásához szükséges csomagolóanyagok mennyiségét és a szükséges szállítási kapacitást

Szabó Szabolcs, országgyűlési képviselő, a Parlament kulturális bizottságának tagja írásbeli kérdéssel fordult Kásler miniszterhez,amiben többek között arra kíváncsi, hogy:

 1. Az adatbekérésre adott válaszokban az OSZK milyen átmeneti helyszínt/helyszíneket nevezett meg?
 2. A minisztérium az egy, vagy a több helyszínre történő költöztetést preferálja?
 3. Milyen határidővel valósulhat meg a költözés, valamint milyen plusz humánerőforrást és logisztikai kapacitást igényel a költözés az adatbekérésre adott válaszok alapján?
 4. A minisztérium elképzelése szerint egyben maradnának-e az OSZK által jelenleg kezelt gyűjtemények, vagy egyes részlegek leválasztásra kerülnének?
 5. Tervezik-e összevonni az OSZK-t más intézményekkel? Mit takar pontosan a Demeter Szilárd megbízása kapcsán nevesített Magyar Nyelv Háza koncepció? Hogyan illeszkedne ebbe az OSZK?
 6. Terveznek-e elbocsátást a költözés kapcsán?
 7. Az adatbekérés kapcsán reális költségmeghatározást is kértek az OSZK-tól. Mekkora összegben határozta meg összességében az OSZK az átmeneti költözés költségeit?
 8. Mire kívánják használni az OSZK által használt jelenlegi épületszárnyat? Miért nincs lehetőség a mostani épületet használva megvárni, amíg elkészül az új székház?

A szoksáso semmitmondó válasz megérkezése előtt egyik informátorunk röviden már össze is foglalta a válszokat.

 1. Semmilyent.
 2. Több helyre.
 3. Év végéig el kell menni.
 4. A gyűjtemény szétszedése a cél.
 5. Országos Petőfi-Széchényi Ház (opsz) várható.
 6. Jelentős elbocsátások lesznek.
 7. Pénz nem számít.
 8. Semmi közötök hozzá.

Forrás: OSZK

MUON TV

 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük