Szingliadó újratöltve – Babagyárakra lenne szükség?

jun miyazaki profile

Rossz kérdésfelvetésre adott még rosszabb válaszként értékelhetjük a Népesedési Kerekasztal javaslatát, mely szerint a nyugdíjrendszerben kellene elismerni a gyermekvállalás áldozatait. A hvg.hu Gál Róbert Ivánnal készült interjúját olvasva a sikítófrász kerülgetett néha: már rögtön a bevezetőben azt a mondatot meglátva, hogy  “a többgyerekes szülők most lényegében rejtett gyermekességi adót fizetnek”.

 (Az eredeti blogbejegyzés kelte: 2014/07/17 – A Szerk.)

Mindig elámulok azon a rendkívül progresszív, inkább a jobboldalt jellemző gondolkodásmódon, mely szerint a nők szünetet tarthatnak a házimunkában, ha lesznek oly kedvesek bevonulni egy szülőszobába, és rendes, adófizető magyar állampolgárt a világra hozni. Fene tudja, én például nem azért kérném meg egy lány kezét, mert bejárónőre van szükségem.

A probléma kiindulópontja pofonegyszerű: ha a generációkat nézzük, akkor azt látjuk, hogy a mostani nyugdíjasok nyugdíjának az állami, felosztó-kirovó rendszerben az a forrása, hogy ők gyereket vállaltak, ezzel egy generációval korábban az akkori gyereknevelésbe beruháztak. Az, hogy hány gyereket vállaltak, és mennyit fordítottak a felnevelésükre és az iskolázásukra. Vagyis volt egy beruházás, most pedig van egy megtérülés. Ugyanígy a mostani aktívak nyugdíjának a forrását most teremtjük vagy nem teremtjük meg éppen azzal, hogy gyerekeket vállalunk vagy nem. Minél több gyerek van, és minél magasabb az iskolai végzettségük, annál könnyebb lesz egy generáció múlva a nyugdíjakat kifizetni.

This is wrong on so many levels.

Elképzelem a rendes, keresztény férjet és feleséget, amint egy romantikus este megbeszélik, hogy akkor ők most egy életreszóló befektetést fognak elindítani, ún. gyereket fognak vállalni. Elvégre a befektetési tanácsadójuk (=állambácsi) is azt javasolja, hogy még most kezdjék el ezt a portfóliót építeni.

A probléma gyökere ott van, hogy az állam egyelőre nem tud gyereket csinálni: jelen technológiai szintünkön  jelenleg még szükség van szülőkre. Egészen más lenne a helyzet, ha a Csillagok Háborújavilágában élnénk…

Bővebben: Miyazaki Jun blogja

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük