Szociális biztonságot akar a német baloldal: “az állam megvéd az elszegényedéstől”

A német Die Linke (Baloldal) két vezetője, Katja Kipping és Bernd Riexinger hétfőn bemutatták a szövetségi parlamenti választás programját – írja A Mi időnk.

A program hat témakört fog össze:  a klímaügy, a lakbéreket, a jövőbeni szociális államot, a békét és leszerelést, a munkaügyet-gazdaságot-közös elhatározásokat, valamint az egészségügyet és ápolást.

„Ez az első tervezet, amely a pártban tovább fog fejlődni,” – hangsúlyozta Kipping a Karl Liebknecht Házban tartott sajtókonferencián. A koronaválság megmutatta: „A piac nem szabályoz semmit, nekünk kell szabályoznunk a piacot.” A programnak szintén a mottója: „Ideje foglalkozni a szociális biztonsággal, békével és a klímaigazságossággal.”

A terv súlypontja a demokratikus szociális állam – valamint a szociális biztonság, amely megvéd az elszegényedéstől és garantálja a gyermekek biztonságát és a szolidáris nyugdíjbiztosítást, „amelybe mindenki befizet, beleértve a minisztereket, a hivatalokat és a képviselőket is” – hangsúlyozta Kipping. Egyetlen nyugdíjas sem fog öregségében 1200 euró alatt nyugdíjat kapni.

Az egészség és gondozás témája szintén nagy szerepet játszik a programban. A Baloldal legalább 500 eurós fizetésemelést követel minden egészségügyi alkalmazottnak. Ezenfelül további 200 ezer alkalmazottak kell felvenni országszerte a kórházakba és a menhelyekre. A program ellene van az egészségügy és a gondozás profitorientáltságának.

„Nem vonhatunk ki még több pénzt az egészségügyi rendszerből, hogy akárki profitot csinálhasson belőle” – húzta alá Kipping és követelte, hogy a kórházakat és az ápolási otthonokat vegyék újra társadalmi kézbe.

„Elég a lakbérőrületből és a kilakoltatásokból!” – közli a programterv. Ehelyett a szerzők „a magas lakbéreket akarják csökkenteni, valamint nonprofit lakásszektort felépíteni.” Évente legalább 250 ezer megfizethető lakást kell biztosítani.

A „Jó oktatást mindenkinek” jelszó alatt a tervezet 200 ezerrel több nevelőt követel, „hogy minden gyermeknek jó bölcsődei helyet biztosítsunk, valamint átfogó napközi ellátást.” Az iskolákban 100 ezer új tanári és szociálpedagógiai állás kell. „Ez a szociális igazságosság egyik kérdése,” – mondta Kipping.

Bernd Riexinger társelnök világossá tette: „A Linke a munkaszabályozás egész konkrét követeléseivel él, együtt az alapvetően szocio-ökológiai gazdaság felépítésével.” Ezért 13 eurós óránkénti minimálbért követel, valamint „egy új, normális munkaviszonyt”, amely a 30 órás munkahétre terjed ki.

Riexinger kihirdette a „baloldali New Green Deal-t egy jobb jövőért” programot is és mobilitásforradalmat követelt. Ez a busz, vasút és kerékpár infrastruktúra kiépítését jelenti, valamint évi 38 milliárd eurós árcsökkentést. Ez biztosítja az ágazat munkahelyeit is. A baloldali Energiaátmenetről: „Állami és szövetkezeti kézben 2030-ig több mint 100 ezer magas színvonalú és jól fizetett munkahelyet lehet létrehozni ezen üzemek gyártásában, telepítésében és karbantartásában”.

A tervezetben egy 20 milliárd eurós „átalakítási alap” is szóba kerül, hogy támogassák a középvállalkozásokat a szocio-ökológiai átépítésben. Ehhez egy átalakítási garancia kell, hogy a tömegközlekedés a városban és vidéken is valódi alternatívája legyen az autónak. A programterv szerint összességében „évente több mint 120 milliárd eurót kell beinvesztálni az állami állagmegóvásra és az infrastruktúrába.”

forrás: Die Linke – A Mi Időnk

  •  
  •  
  •  
  •