Szocializmus nem volt, hanem lesz!

Galba-Deák Ádám, az ISZOMM zuglói képviselőjelöltje volt a Pirkadat TV vendége. A politikus Kende Péter riporter kérdésére elmondta, hogy pártja nem indul az előválasztáson, mert azt a szervezők nem teszik lehetővé. Azon csak a hat párt jelöltjei indulhatnak és esetleg civilek, de nekik is meg kell mondaniuk, hogy majd melyik párt frakciójához fognak csatlakozni. Galba-Deák szerint fontosabb, hogy radikális, baloldali szocialista alternatívát mutassanak a választóknak és ezért is indulnak önállóan.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy Zugló mindenkoron egy baloldali, balliberális fellegvár volt és minden bizonnyal az is fog maradni és nem mondott ellent annak,  hogy jelenleg olyan előválasztási helyzet körvonalazódik, hogy az abban résztvevők összevesznek egymással és nem teljesítik visszalépési kötelezettségüket, így az ISZOMM jelöltje akár a “nevető harmadik” is lehet.

Galba-Deák Ádám az interjúban beszélt arról, hogy a kerületben vannak kiemelt feladatok, ilyen például a panelprogram, az épületek rehabilitációjának folytatása, a hitelkárosultak megsegítése, illetve a Mexikói út környékének rendezése. Azt is hozzá tette, hogy a helyi ügyek mellett egy országgyűlési képviselő dönthet olyan fontos dolgokban, mint a nyugdíjak vagy az, hogy a munka nélkül maradtak mennyi ideig kaphassanak álláskeresési járadékot.

A riporter szerint bizonyos közösségi “véleménybuborékokban” az ISZOMM-ot azzal vádolják, hogy a Fidesz szekerét tolja. Erre Galba-Deák azt válaszolta, hogy a jelenlegi ellenzéki összefogásnak nagyon sok és nem csak baloldali ellenzéki elutasítója van. Kiemelte, hogy a Jobbik náci párt, így Jakab Péterrel sokan nem tudnak és akarnak szövetkezni. Az ISZOMM programja, mely az “Igen Szocializmus”  a legfontosabb bizonyítéka annak, hogy nem tolják Orbán szekerét. 

A politikus álláspontja szerint a “szocializmus” szóval lehet csak jól kampányolni 2021-ben, annak ellenére is, hogy mint azt a riporter is szóvá tette, megvan a veszélye annak, hogy “alpári kommunistázás” lesz a válasz. Galba-Deák szerint az 1990 előtti időszak nem az a szocializmus volt, amit az ISZOMM képviselni akar, de álláspontja szerint ez a magyar társadalom “legpolgáribb” időszaka volt. Példaként az olcsó könyveket és színházakat, a lakásépítéseket, a munkahelyhez való jogot, a létbiztonságot hozta fel. Ezeket máig nem kell megtagadni. Hivatkozott az amerikai Bernie Sanders-re is, aki az Egyesült Államokban is fel merte vállalni a “Szocializmust” és elhozott ezzel néhány millió szavazatot. Galba-Deák szerint a Szocializmus nem volt, hanem lesz! A párt jelszava éppen ezért az, hogy “Munkát, Otthont, Itthon!”

A képviselőjelölt a riporter kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az ellenzéket minden valós alap nélkül nevezik baloldalinak, a Párbeszéden kívül neoliberális a DK és a Momentum is, a Jobbik kapcsán a baloldaliság fel se kellene merüljön, az LMP pedig már évekkel ezelőtt elvesztette valós politikai identitását. Galba-Deák szerint a Jobbik összefogásba való bevétele értelmetlenné tett mindent, mert egy félfasiszta rendszert félfasiszta rendszerrel leváltani sok értelme nincs. Ezt már bebizonyította a legutóbbi borsodi időközi országgyűlési választás is, ahol a Jobbik egy rasszista és antiszemita jelöltet indított és vesztettek is (itt az ISZOMM jelöltje 2,2 százalékos eredményt ért el – szerk). A képviselőjelölt szerint a Jobbikból soha nem lesz olyan párt, amely mögé be lehetne állni. Az ellenzéki összefogás jobboldaliságát véleménye szerint az is bizonyítja, hogy nem beszélnek valós társadalmi problémákról, a szociális válság megoldásáról. 

Az interjúból megtudtuk, hogy további ISZOMM jelöltek bejelentése májusban várható.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •