Szolidaritás Chavezzel

chavez

A Bolivár sugárutat és több más központi részt lezártak a járműforgalom elől, miután déltájban már több tízezren voltak. Hírügynökségi jelentések szerint vidékről is több száz autóbusz érkezik demonstrálókkal. Ez némileg rendhagyó elnöki beiktatás az érintett távollétében. A tavaly október 7-én még hat évre államfővé választott Hugo Chávez december 10. óta Havannában tartózkodik gyógykezelésen. Másfél év alatt negyedszer műtötték rákkal, s ezúttal az operációt követően komplikációk léptek fel, légúti fertőzés, s tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenség.

A nemzetgyűlés chávezista többsége e héten úgy foglalt állást, hogy Chávez, „amíg csak a felépüléséhez szükséges”, távol maradhat, azaz elhalasztják az alkotmány szerinti január 10-én esedékes beiktatási ceremóniát. Ezt a törvényhozási döntést aztán a legfelsőbb bíróság is helybenhagyta, azzal, hogy Chávez egyszerűen folytatja eddigi elnökségét, s majd utólag tesz esküt a taláros testület előtt. A hatalmon lévő Venezuelai Egységes Szocialista Párt (PSUV) vezetése pedig csütörtökre egy nagyszabású szolidaritási demonstrációt szervezett Chávez mellett. A fő beszédek majd magyar idő szerint késő este, éjjel várhatók a caracasi Miraflores palotánál.

Nicolás Maduro alelnök – akit Chávez nevezett ki a közelmúltban elnökhelyettesének és szükség esetén utódjának – azonban ezt nem várta meg, és már délben köszönetet mondott a szolidaritási rendezvényre érkezett latin-amerikai országok képviselőinek. Hivatalosan az ALBA (a bolivári szövetség) és a Petrocaribe (a karibi olajipari együttműködés) összesen 22 állama képviseltette magát a caracasi Casa Amarillában tartott rendkívüli csúcstalálkozón. A hírügynökségek szerint Evo Morales bolíviai és Daniel Ortega nicaraguai elnök csütörtök kora hajnalban érkezett repülőgéppel, de a nap folyamán érkezik Jose Mugica uruguayi elnök is. Maduro a két tömörülés résztvevőinek nevében felolvasta azt a nyilatkozatot, amely egyetért Chávez beiktatásának az elhalasztásával, és egyben köszönti is az elnököt új hatéves mandátuma megkezdése alkalmából. Maduro megköszönte a külföldi résztvevőknek, hogy „ebben a történelmi és egyben nehéz pillanatban” újra bizonyítékot adtak a „testvéri” szövetségről. 

Közben a volt elnökjelölt, Henrique Capriles vezette ellenzéki ernyőszervezet, a Demokratikus Egység (MUD) bejelentette, hogy január 23-án országszerte megmozdulásokat szerveznek az alkotmány védelmében. Chávez kényszerű távollétében a nemzetgyűlés elnökének, Diosdado Cabellónak kellene átvennie az államfői teendőket az új elnökválasztás kiírásáig – mondják.

FORRÁS: Népszabadság Online

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük