Támadják Szanyit, csak azt nem értem, hogy miért ilyen hülyén csinálják?

“Ráadásul a kapitány azon kijelentése, mely szerint Magyarországon szociális, morális és környezeti válság van, pusztán üres szólam egy olyan országban, amelyik éppen erősödik, ahol a családok támogatása világszínvonalú, amelyik a gyurcsányi züllés után megtisztul, megerősödik erkölcsileg, és kormányzati programok szintjén vigyáz a környezetére.”

Ezekkel a mondatokkal esett neki Orbán Viktor egyik főideológusa Fricz Tamás Szanyi Tibornak. Amikor először olvastam eme pár mondatot, megálltam és elkezdtem az elejéről, mert nem igazán hittem el, hogy egy értelmiségi ennyire gagyi és csontig benyaló módon ma megfogalmazhatja a véleményét. Ráadásul abban a Magyar Nemzetben, amely “elemzők” szerint a mérsékelten kormánypárti napilap. Fricz rendszerhódoló szavai stílszerűen elfértek volna Hitler napilapjában,a Völkischer Beobacterben is, de nézzük mit is mond még Orbán politológusa? Természetesen jobboldali létére jobban tudja, hogy mi a baloldali, mint Szanyi, aki 23 éve van politikai pályán, a baloldalon. Fricz szerint a baloldal ma már nem osztályharcos, feladta a munkások, kiszolgáltatott helyzetben lévők politikai érdekképviseletét. Érzékelteti, hogy a helyes út ma a baloldal számára nem a szociális radikalizmus, hanem a középutas jellegtelenség. Pozitív példának Tony Blair Munkáspártját és Gerhard Schröder SPD-jét említi és az itt alkalmazott harmadikutas kísérleteket. Két dolgot persze elfelejt elmondani Fricz, mégpedig azt, hogy ezek a hagyományos baloldali értékektől elforduló pártok ezen politikai kalandorok miatt elvesztették politikai bázisukat és kísérletek kudarca lehetővé tette, hogy ezekben az országokban a jobboldal évtizedes távlatra szerezze meg a hatalmat. Másodsorban arról nem tájékoztat minket Fricz, hogy bizony Tony Blair és Gerhard Schröder legjobb hazai tanítványa nem volt más, mint Gyurcsány Ferenc. Ezek szerint Orbán házi politológusa azt mondja, hogy Fleto a jó irány a baloldalon? Szanyi nyilván túl sokat látott a “böszmeségekből” és nyilván pontosan tudja, hogy miért is kell a baloldal liberalizálásával szembehelyezkedni. A meglepő az, hogy a magát illiberálisnak mondó politológus Fricz pont ezt tartja a helyes útnak. 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Nyilvánvaló, hogy egy balra mozduló kezdeményezés nem véletlenül kapja meg egyidőben jobboldali és liberális véleményvezérek össztüzét. Mindkét oldal tudja, hogy egy erős baloldal simán képes újrarendezni a a politikai térképet. Éppen ezt láthatja Fricz is, sőt talán ők tudják a legjobban, hogy van recept arra, hogy Orbánt elzavarják és ebben központi elem lehet a szociális radikalizmus. Talán azt is látják, hogy egy ilyen program sikeréhez éppen Szanyi ösztönös baloldalisága, vagánysága kell. Elnézve a színtelen szagtalan, jellegtelen és semmitmondó ellenzéki palettát, én csak annyit tudok mondani, hogy Hajrá Kapitány, teljes gőzzel előre! 

Kalmár Szilárd 
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •