Tamás Gáspár Miklós: “Magyarországon ma mindenkit bérencnek neveznek”

Tamás Gáspár Miklós is élesen kikelt a rasszista kijelentéseiről elhíresült hatpárti zempléni országgyűlési jelölt miatt, a Munkások Újsága alternatív javaslatra is kíváncsi volt.

Munkások Újsága: A Jobbik jelöltje mögé állt be Borsodban az önmagát demokratikusnak tartó 5 párt, kijelenthető, hogy elfordították a fejüket a jelölt zsidózása és cigányozása elől?

Tamás Gáspár Miklós: Szerintem egyszerűen félnek a bonyodalmaktól, nem veszik komolyan a politikát. Új jelöltet találni (különösen nyáron) macerás. Remélik, hogy megússzák.
Tévednek.

Munkások Újsága: Azt is mondta a Magyar Nemzetnek, hogy maradjanak otthon a választók, mert a Fideszre sem szavazhatnak. Ez nem igazán demokratikus hozzáállás. Valóban ennyire rossz a hazai helyzet, hogy választani sem érdemes?
Tamás Gáspár Miklós: Ön azt hiszi, hogy a választás demokratikus dolog? Azaz a hatalom átruházása a népről másokra?

A választás már önmagában antidemokratikus.

A demokratikus eljárás a sorshúzás, az időben korlátozott mandátum, az, hogy senki nem kormányozhat kétszer, és maximum egy évig.
A választás – a képviseleti kormányzat – a demokrácia fogalmának az ellentéte. De ha már választunk, ne válasszunk fajüldözőket meg fasisztákat, nemde?

Munkások Újsága: A bejelentés óta lassan két hét telt el, de nem érződik, hogy civil szervezetek, vagy nagyobb tömegek tiltakoznának a jelölés ellen, meglepi ez önt?
Tamás Gáspár Miklós: Nem lep meg túlságosan, mindenki lenézi a parlamenti politikát, nem vár tőle semmit.

A Fidesz-KDNP egyik fajüldöző, soviniszta kampányt csinálja a másik után.
Minden médiumban, minden hullámhosszon. Az, hogy egy biztos vesztes képviselőjelölt valahol egy kisvárosban cigányozik meg zsidózik, a hétköznapok része Magyarországon, úgy érzi a nép – aza része is, amely antifasiszta – , hogy ez részletkérdés, már nem számít.

Munkások Újsága: Az ellenzék inkább jachtozik, nemzeti konzultációzik, úszik a Fidesz által megalkotott kommunikációs vályúban, van-e más lehetősége?
Tamás Gáspár Miklós: Én nem fogalmaznék így, az ellenzék kétféle nyomást érez: az egyik az összefogás kényszere, amely az ellenzéki közönség elsöprő többségétől jön. A másik: a kormánypropaganda iszonyatos súlya, a szüntelen politikai hisztéria.
Automatikusan ellenállnak emiatt minden külső bírálatnak.

Rasszista a jelöltünk? Hagyjatok békén. Hiszen a bírálók zöme is rasszista, őszintétlen, taktikából csapja a zajt, miközben Bíró Lászlónál is jobban gyűlöl minden kisebbséget, mostanában pl. a melegeket, de a migránsok és a romák gyalázását és rágalmazását se hagyja abba.

Munkások Újsága: Alakult egy új párt tavasszal, az ISZOMM, akik elég kemény pénzbeli segítséget ígérnek a rászorulóknak, a gyermekeknek, nyugdíjasoknak, a bérből és fizetésből élőknek. Azt mondják, erre megvan a forrás már most is. Komolyan vehető egy ilyen magyarázat?

Tamás Gáspár Miklós: Ezt az új pártot mindenki csak bulvárhírekből ismeri, még én is. Nem is értem a kérdését. Ki mondja vajon, hogy megvan a forrás, és vajon mire? Ezt a pártot a komikus neve fémjelzi, illetve Szanyi Tibor föllépései a kormánymédiákban. Egyebet nem lehet tudni róla.

Munkások Újsága: Visszatérve a zempléni választásra van egy 30 éves szerencsi jelölt, Tóth Ádám, akit civilek és pártok támogatnak de nem vesznek részt a náci jelöltek támogató “összefogásban”, mit tanácsol neki, hogyan kerülje el a fideszbérencezést?

Tamás Gáspár Miklós: Én azt mondanám – mert most már utánanéztem – , hogy az otthon maradás helyett az ellenzéki választók, sőt: az ellenzéki pártok nyugodtan támogathatnák Tóth Ádám független jelöltet, akivel szemben tudtommal különösebb kifogás nem merült föl, bár sok esélye – ilyen előzmények után – neki se nagyon lehet.

Magyarországon ma mindenkit bérencnek neveznek, ha az, ha nem. Evvel nem kell törődni. Az jó lenne, ha az ISZOMM nem jutna Thürmer sorsára, akinek a “Munkáspártja” ma már nacionalista, jobboldali, kitartott kamupárt.

De úgy tudom, az ISZOMM részt akar venni az ellenzéki előválasztáson, ami legitim törekvés, bár én az esélyeit illetően borúlátó vagyok. Akárhogy is van mindez, nem szabad tűrni, hogy az ellenzék, a baloldal nevét fajüldözők bemocskolják. Ha az ellenzék ezt eltűri, magára vessen.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments on “Tamás Gáspár Miklós: “Magyarországon ma mindenkit bérencnek neveznek””

Comments are closed.