Tanulni, tanulni, tanulni

coursera

„….a férfi a szobája falára mutatott, a falra akasztott, bekeretezett oklevelek sokaságára, majd így szólt. – Ezeket mind elvégeztem. Asztrobiológiát tanultam az Edinburgh-i Egyetemen, majd gasztronómiatudományt a Hong Kong-i Egyetemen, azután fenntartható agrármanagementet a Floridai Egyetemen, utána kozmológiát a CalTech-en, végül pedig levezetésnek társadalmi hálózatanalízist a Michigani Egyetemen.
– Úr Isten! Te nagyon gazdag lehetsz, ha mindezt megengedhetted magadnak! Mennyi idődet vette el ez a sok utazás? A férfi felnevetett.
– Szó sincs róla! Nem vagyok gazdag, és utaznom sem kellett. Csak erre volt szükségem – mondta, és elővette laptopját. – Na meg egy jó internet kapcsolatra.”

Ez a kis képzeletbeli párbeszéd jó bevezetője lesz mindannak, amiről írásomban szólni szeretnék. Az elmúlt évszázad elején Vlagyimir Iljics Lenin azt mondta: „Tanulni, tanulni, tanulni.” Akkor még talán nem is sejtette, hogy a XXI. században, ebben a hipersebességgel változó korszakban mennyire fontosak lesznek szavai a sikerhez. Ma, amikor az „élethosszig tanulás” nem lehetőség csupán, hanem sok tekintetben egyenesen kívánalom és a felszínen maradás záloga. Ám még ez sem garancia a sikerre, de mindenesetre segítségére lehet.

Sajnos azonban a piacgazdasággal az „ingyenes oktatás” is a múlté lett, – főként az egyre szétziláltabb és ezer sebből vérző hazai felsőoktatásban – és már nem csak a második, de az első diploma megszerzése is komoly anyagi problémát jelenthet azoknak, akik esetleg nem fértek bele a nem létező keretszámokba. Ilyenkor az ember mit tehet? Vagy azt választja, hogy álmait feladva biorobotként (ahogyan ma a tőkések tekintenek a munkavállalókra) integrálódik a társadalomba, vagy elmegy külföldre és ott próbál szerencsét valamelyik megfelelő ösztöndíj-rendszerrel rendelkező egyetemen. De azok, akik sem ezt, sem azt nem szeretnék, vagy nem tudják megtenni, ám tanulnának, bővítenék ismereteiket, nekik milyen lehetőségeik vannak? Elsőnek ott van az autodidakta tanulási módszer, ám ez sokszor visz tévutakra. Viszont itt van mindjárt egy újabb megoldás, mégpedig az Internet adta lehetőség, az irányított távoktatásra.

Egyre több (főleg külföldi) felsőoktatási intézmény fedezi fel az ebben rejlő lehetőségeket, és a társadalom hasznára – illetve nyilván a saját népszerűsítésére is – nyit meg lehetőségeket az ingyenes felsőoktatásra. Természetesen itt most nem komplett egyetemi diplomákról beszélünk, hanem különféle tudományágakban leadott 4-12 hetes kurzusokról, amelyek az adott témakörökben biztosítanak széleskörű és ellenőrzött ismereteket, képzett oktatók által. Több ilyen távoktatásos rendszer (oldal) létezik: Coursera, Khanacademy, Duolingo, Codecademy – de én most elsősorban a legelsőnek említett Coursera-ról szeretnék beszélni.

Az oldal tulajdonképpen egy gyűjtőhely, amely jelen pillanatban 62 külföldi egyetem több mint 200 ingyenes, távoktatásos kurzusát kínálja az érdeklődőknek a világ minden tájáról, közük olyan neves egyetemek is, mint a CalTech a Berklee, Stanford a Columbia vagy a Duke. Egy egyszerű regisztráció után az oldalon, szabadon tallózhatunk a jelenleg kínált, a már futó, vagy pedig a jövőben induló kurzusok közt, 24 nagy témakör köré csoportosítva a tananyagokat. No igen…egyet nem úszhatunk meg; az pedig a nyelvtudás, ugyanis a kurzusok legnagyobb része angol nyelven folyik, ám bátran állíthatom, hogy egy átlagos középfokú, de fejlődőképes nyelvtudással már bátran nekivághatunk bármelyiknek. Ám már van lehetőség spanyol, francia, olasz és kínai nyelvű kurzusok elérésére is.

Miután kiválasztottuk a számunkra érdekfeszítő témát, egy kattintással tudunk jelentkezni a kurzusra. Amennyiben az a jövőben indul csak, a rendszer időben figyelmeztet minket az indulásra e-mailen keresztül. Amennyiben az már fut, akkor is gond nélkül becsatlakozhatunk, hogy behozzuk a lemaradást, sőt arra is lehetőség van, hogy – ugyan oklevél nélkül – de régebbi kurzusokat is elvégezzünk, csupán a tudás megszerzésének öröméért. Az előadás-sorozatokat a témavezető oktatók, heti bontásban, video leckék formájában bocsájtják a hallgatók rendelkezésére. Egy-egy ilyen modul 2-6, hosszabb-rövidebb video leckéből áll, amely nem veszi el több időnket, mint heti 2-5 óra, így akár munka mellett is, szabadidőben, kényelmesen meghallgathatók, elvégezhetők, sőt így akár több kurzust is végezhetünk párhuzamosan. Ha ügyesek vagyunk, akkor akár egy komplett egyetemi tananyag is összeválogatható a kínálatból.

Minden video lecke megtekinthető online, de akár le is tölthető, eredeti nyelven, felirattal, és sok előadássorozathoz készítenek pdf-es kiegészítő anyagokat is az oktatók. A heti modulokat minden esetben egy tesztlapos „vizsga” zárja, amely leméri, hogy mennyire értettük meg az anyagot, mennyi maradt meg belőle a fejünkben. Ezek a teszek nem borzalmasan nehezek, olyannyira, hogy a határidőn belül, ha nem vagyunk elégedettek az eredményünkkel, akkor javítási lehetőség is van. Ha kicsúsztunk a határidőkből, a teszteket akkor is megírhatjuk, némi pontlevonással.

A tanulás mellett a Coursera lehetőséget biztosít a többi diákkal való megismerkedésre, ugyanis minden kurzus mellé saját fórum rendszert csatol, ahol általában beszélgethetünk a többiekkel, vagy kialakíthatunk tanulócsoportokat, esetleg problémás kérdéseinket feltehetjük. A fórum elég népes, mivel egy-egy tanfolyamra több tízezren szoktak jelentkezni a világ minden pontjáról, így ez kiváló kapcsolatépítés is lehet, és nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy nyitottabb szemmel nézzünk a világra egy tágabb perspektívában.

A kurzus végeztével az adott egyetem egy oklevelet bocsájt ki, amit kinyomtathatunk (pdf formátumban), amelyet a kurzus leckevezetője szignál és igazolja a tanfolyam elvégzését. A Coursera iránymutatása szerint ez az oklevél ugyan nem jelent kreditpontokat az adott egyetemen, illetve nem minősül egyetemi végzettségnek, ám az megszerzett tudás birtoklását igazolja, amelyet egyre több munkaadó is elismer. De ha mégsem? A megszerzett tudás akkor is a tiéd marad, amit el nem vehet tőled senki, és több leszel általa!

Jómagam is tanulok a Coursera-n, és az eddigi tapasztalataim nagyon jók, és mindenkinek őszintén ajánlom, hogy próbálja ki ezt a lehetőséget!

ELÉRÉS: www.coursera.org

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük