Tarlós és a furcsa világ

Mindig haragot kelt bennem, ha valakit egy olyan dolog miatt nézünk le, amiről valójában nem is tehet. Legyen az a származása, bőrszíne, a családi háttere vagy akár bármilyen fogyatékossága. Haragot érzek, mert egy számomra ideális társadalomban nem törénhetne meg, hogy valakit ezek a dolgok miatt lenézzünk és éreztessük vele, hogy ő nem egyenrangú tagja a közösségünknek. Nem attól leszünk nagyobbak, ha a gyengéket eltapossuk. Egy ember jellemét a gyengékkel való bánásmódja mutatja meg igazán.

Sajnálatos módon néhány napja Tarlós István így cselekedett, amikor Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, számonkérte rajta, hogy miért nem áll ki vitázni Karácsony Gergellyel. A történet egyébként roppant kellemetlen volt Tarlós viselkedése miatt. A jelenlegi főpolgármester a szóváltás utáni mondanivalójából az vehető le, hogy szerinte furcsa a világ, amiben élünk, mert el kell viselni, ahogy ő említette, a szellemi fogyatékosokat is, ami helytelen megnevezés. Erre egy a fogyatékkal élő emberek érdekeit védő szervezet is felhívta a figyelmet az eset után.

Tarlósnak furcsa, hogy a közösségből nem tagadunk ki senkit sem pusztán a gyengesége miatt? Mégis hogy kéne velük viselkednünk? Ha számára ez a furcsa, akkor mi lenne a normális? Ha elnyomnánk és semmibe néznénk őket?

Egy olyan személytől, akinek a pozíciója miatt példát is kellene mutatni, nem szabadna, hogy ezt a kifejezést negatív, degradáló értelemben halljuk. Mivel Tarlós nagy médianyilvánossággal rendelkezik, különösen a kampányidőszakban, így ez sokkal jobban elítélendő, mintha egy egyszerű állampolgár tette volna ezt, ugyanis sokkal nagyobb közvélemény formáló hatása van az ő kijelentésének, így akár komolyabb következménye is lehet.

Nem egyszer fordult már elő külföldön, hogy hasonló retorikai elemek miatt tetlegesség következett be. Gondoljunk csak a rasszista megnyilvánulásokra.

A politikusainknak meggondolatlanságból vagy politikai haszonszerzés céljából nem kellene ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tenniük, mert ezzel csak nehezítik az elnyomott társadalmi csoportok elfogadását a többséggel. Ezzel nem csak az ellenzéket, de a szellemi fogyatékosokat is érte egy rúgás, mert hátráltatja az elfogadtatásukat.

A probléma itt nem ér véget, ugyanis Tarlós szájából elhangzott a lenéző mondat, de semmilyen bocsánatkérés nem követte azt, ahogy azt már megszokhattuk a kormánypárt politikusaitól. Egy másik példa erre Pócs János, aki a Fidesz országgyűlési képviselője, elhíresült kazános videója, amiben egy roma származású férfire rácsukja az égő kazánt.

Az ilyen dolgoknak köszönhetően egy kicsit mindig távolabb kerülünk attól, hogy mindenki egyenrangúnak tekintse a másikat és ne nézze le csak azért, mert más és neki nem az a megszokott.

Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük