Távozik az őskori lelőhelyet felrobbantó cég vezérigazgatója

Hatalmas nemzetközi felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy a Rio Tinto angol-ausztrál multinacionális bányászati cég idén május végén robbantásokat hajtott végre egy 46 ezer éves nyugat-ausztráliai lelőhelynél, két ősi üreget is megsemmisítve. A cél a helyi bánya kibővítése volt, a detonációban a lelőhely egy jelentős része elpusztult.

Múlt hét pénteken a Rio Tinto bejelentette, hogy a robbantások miatti befektetői nyomás hatására eltávolítják a vállalat vezérigazgatóját, Jean-Sébastien Jacques-t, illetve két további vezetőt, a vasérc-kereskedelemért felelős Chris Salisburyt és a vállalati kapcsolatokért felelős Simone Nivent. Simon Thompson, a cég elnöke egy közleményben azt írta, hogy ami a lelőhelynél történt, az komoly hiba volt.

A nyugat-ausztráliai Pilbara hegyes, sivatagos régiójában fekvő Juukan Gorge rendkívül fontos a helyi őslakosok számára. A sziklában olyan üregek találhatóak, melyeket egykor menedékként használtak a térség lakói. Az évek során a környéken rengeteg lelet, köztük kőeszközök is előkerültek. A régészeti bizonyítékok alapján a térségben legkésőbb 46 ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberek, a mai ausztráliai őslakosok felmenői. A szent hely kezelője napjainkban a kurrama és a pinikura nép.

Az őslakosok és a Rio Tinto évek óta küzdött egymással a területért, a vállalat 2013-ban kapott engedélyt az ausztrál őslakosügyi minisztertől a Juukan Gorge-i munkalátokra – sejthető volt, hogy a bányászati tevékenység során sérülhet a lelőhely. A döntést az 1972-es, igen sokat kritizált őslakos örökségvédelmi törvényre alapozták, ez ugyanis hasonló helyzetekben a bányászati lehetőségeknek kedvez, és viszonylag kis teret enged az őslakosoknak emlékeik megóvására.

A Rio Tinto eleinte kiállt a robbantások mellett, a cég többször is megerősítette, hogy a helyi őslakosokkal tárgyalva és együttműködve dolgoznak a területen. A nemcsak országos, hanem nemzetközi felháborodás hatására a vállalat júniusban már bocsánatot kért, augusztusban pedig odáig jutottak, hogy az akcióval saját szabályaikkal mentek szembe. A hiba elismerése ellenére elszámoltatás nem történt, ami miatt több részvényes is aggodalmát fejezte ki.

A nyomás és a részvények árának csökkenése miatt a Rio Tinto végül meghátrált, múlt hét végén pedig bejelentették a három vezető elbocsátását. A döntés több ausztráliai érdekképviseleti csoport is üdvözölte. A károk ugyan helyreállíthatatlanok, de a helyiek bíznak benne, hogy valódi párbeszéd indul a vállalat és az őslakosok között.

  •  
  •  
  •  
  •