Te, mi van ezzel a Jobbikkal?

Czeglédi Zoltán

„Cukináci”. Vona Gábor és agytrösztje tavalyi találmánya kicsit olyan, mint amikor az Irigy Hónaljmirigy szőrös-pocakos tagjai nőnek öltöznek. Messze nem meggyőző az élmény, kilóg a bajusz, és pontosan tudjuk, hogy amint kikapcsol a kamera, visszaveszik a megszokott ruhájukat, és már nem fejhangon nyávogva beszélnek. De attól még népszerű. Volt.

Az a stratégia, hogy a Jobbik kommunikációja induljon „befelé” a széljobbról, és mutassa a kormányzóképesség látszatát, tavaly ősszel működni látszott. Nem volt butaság – mármint rövidtávon, ugyanis nem a párt változott meg, az sokkal mélyebb korrekciót igényelt volna, csupán elkezdtek úgy beszélni, mint egy harciasabb fideszes. Hosszabb távon persze kérdéses volt, hogy vajon Vona „Lombkorona” Gábor vagy a „vadhajtások” uralják-e a pártot; szakad-e, vagy csak morzsolódik a Jobbik a kiskutyásítás során.

Mindez azonban lényegtelen mára. A párt első egyéni országgyűlési képviselői mandátumának megszerzésében tetőző diadalmenetnek volt ugyanis egy másik, Jobbikon kívüli előfeltétele. A Fidesz 2014 őszétől a Simicska-háborúval és a kormányzóképtelenséggel (netadó, helóka) helyet csinált a Jobbiknak a jobboldal kényelmesebb részein. Vona Gábor egy nagy lombszívóval közlekedett a narancsligetben, zsákszám begyűjtve a lehulló fideszes szavazókat.

Pontosan érezték ezt a Fideszben is, és próbáltak válaszolni: ha a Jobbik fideszesedik, akkor a Fidesz jobbikul (nincs ilyen szó), mondták, és próbáltak ráúszni a Jobbik témáira. Ami meg részükről jelent abszolút rövid távú megoldást (vagy, klasszikust idézve, csak „a pillanat uralását”): a náculás ugyanis hosszabb távon a Fideszen belül állandó feszülést jelent a Jobbik-kompatibilis, illetve a valamiféle polgári, konzervatív politikát favorizálók között. Bármilyen erős kézzel fogja Orbán a pártját, ekkora konglomerátum nehezen öltözik be Novák Elődnek a farsangra. Fele inkább Harry Potternek, úgyis majdnem ugyanaz a két jelmez.

Az első próbálkozások ezért lógtak a Fideszen, mint tehénen a gatya. Kocsis Máté ötlete a gyerekek, újságírók és politikusok drogteszteléséről az egyik legostobább dolog, ami magyar politikus száján kiesett, ÁMDE nem ez volt a fő baj vele, hanem hogy ez sokkal fájintosabban áll egy eleve ilyen slágerekkel operáló jobbikosnak. Nem véletlen, hogy bár akkor minden fideszes belegázolt ebbe a pocsolyába szügyig, mostanra Orbán, Rogán, Gulyás Gergely és Kocsis is a drogmaffia oldalára álltak, és miattuk fog intravénás marihuánás tűvel kokaint heroinozni az unokánk az artériájába hasissal. A halálbüntetéssel kacérkodva meg eleve homlokkal szaladt a lécnek a Fidesz, szegény Lázár sebtapasszal közlekedett hetekig. Szegény a francokat.

A menekültügyben viszont bejött a figura. A Jobbik eltűnt a közbeszédből. A cukiskodás pont annyira vitte beljebb a politikai origó felé, hogy a korábbi fő különbség, miszerint a Fidesz „csak” beszél (de mit!), míg a Jobbik uszályában Molotov-koktélok meg feltépett utcakövek is utaznak, már nem alkalmazható. Nem verhetik meg a menekülteket, minden más eszközt nézve meg a Fidesz vezet: kormányzati erejük bármire elég, Vona meg csak sápadtan ismételgetheti, hogy az ő kerítése magasabb lenne, a határvadászai meg morcosabbak. Kihúzták a szőnyeget a lábuk alól.

Úgyhogy lett egy Fideszünk, amelyik úgy beszél, mint a tavalyi Jobbik, és van egy Jobbikunk, amelyik identitászavarosabb, mint Ernst Röhm a férfizuhanyzóban, mikor lepottyan egy szappan. Még nem tudni, hogy Vonáék a cuki vizslakölyköket visszacserélik-e harci kutyákra, a nyakkendőt szájmaszkra, és az a sudribunkó megint leköpi-e a holokauszt-emlékművet. Lehet, hogy kivárnak, hátha a menekültügy kifulladásával újra az lehet a fő kérdés, hogy miért kormányoznak ilyen borzalmasan Orbánék. De az biztos, hogy a közeljövőben még sok szélsőjobboldali kirohanást kell hallgatnia a liberális füleknek, mert egyelőre a szavazók többségét lefedő Fidesz és Jobbik egyaránt azt tapasztalja, hogy náculni népszerűbb, mint cukiskodni. Ergo emberi hangról, konszolidációról ne álmodjunk.

Szóval ez van a Jobbikkal. Lehet kicsit röhögni rajtuk, de igazából csak a Jobbik nevű párt gyengült. Az általuk képviselt ideológia az elmúlt fél évben masszívan erősödött – a fideszes inkubátorban. Lesz még bajunk belőle.

Forrás: Sztárklikk

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük