Telefongyárat vertek szét munkások Indiában

Brutalitásba ment át a dolgozók vasárnapi tüntetése Indiában, amikor a magasabb bérért és a jobb időbeosztásért demonstráló több ezer gyári munkás törni-zúzni kezdett a rendőrök kiérkezését követően a telefonokat is gyártó komplexum területén. Az eset becslések szerint nagyjából 60 millió dollárnyi kárt okozott a gyártónak, és méretét jól jelzi, hogy az üzem ötezer munkavállalója és kétezer ismeretlen személy vett benne részt – a rendőrség a helyszínen 149 embert vett őrizetbe – írja a HWSW.

Az Apple bérgyártóinál láthatóan nem kifejezetten álomszerű feladat dolgozni, függetlenül attól, hogy az adott gyártóüzem hol működik. Novemberben például a Pegatron kínai üzemeiben dolgozó, alulfizetett és rendszeresen túlóráztatott diákmunkások kapcsán kellett vizsgálódni és kényszerintézkedést hozni a cupertinói gyártónak,

de már korábban, 2017-ben is bebizonyosodott, hogy egy másik gyártó, a Foxconn is foglalkoztat illegálisan diákmunkásokat, sőt, már 2013-ban készültek olyan kínai jelentések, melyek szerint az iPhone-okat előállító üzemekben számos szabálytalanságot vétenek HR-oldalon a munkáltatók.

A mostani eset mindazonáltal különösen kellemetlen lehet Indiának, ahol a Wistron mellett a nyár óta már a Foxconn is üzemeltet iPhone-összeszerelő üzemet. A történtek mindazonáltal nem tesznek jót az indiai kormány “Make in India” elnevezésű, a helyi munkaerő-piacot és beruházásokat ösztönző programjának, igaz, a cégek a magas védővámok miatt többnyire így is rá vannak utalva a helyi gyártásra.

Azonban India pozíciói sokat romolhatnak az ilyen estek következményeként, ahogy a bérgyártók a sino-amerikai gazdaságpolitikai csatározás miatt újabb helyszíneket keresnek a komplexumoknak a térségben.

HWSW
FOTÓ: KPN

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •