Teljes abortusztilalom jöhet Magyarországon is!

Erre hívta fel a figyelmet a Balpárt pénteken kiadott közleményében, melyet a lengyelországi abortusztilalmi törvényre reagálva adtak ki.
Varsóban már a parlament előtt van egy javaslat, amely szinte minden művi terhességmegszakítást öt évig terjedő börtönnel is büntethet. Ez nem csak az orvosokra, de az abortuszt kérő nőkre is vonatkozik. Még akkor is, ha azt külföldön hajtják végre. Kivételt csak vérfertőző, azaz családon belüli kapcsolatból fogant és bizonyíthatóan beteg magzatok esetében lehetne tenni a megfogalmazott törvénytervezet szerint. A keresztény fundamentalista lengyel katolikus egyház még ezt sem engedélyezné, egyértelműen a fogyatékos gyermekek megszülését is kötelezővé tenné. Számukra kivételt csak az anya közvetlen életveszélye jelentene, azaz az orvosoknak az abortusszal meg kell várniuk, míg az anya haldokolni nem kezd, addig semmit sem tehetnek.
Orbán Viktor legközelebbi szövetségese ideológiailag a szélsőjobboldali lengyel kormány, azonos vagy hasonló lépések jellemzik a magyar és lengyel kormányokat, így reális a veszélye annak, hogy Magyarországon is hasonló törvénnyel fognak előállni, állítja a Balpárt közleményében. A parlamenten kívüli politikai szervezet álláspontja szerint ezt meg kell előzni, egy ilyen horderejű kérdésben nem dönthet a kilencven százalékban férfiakból álló országgyűlés és egy olyan kormány, amelyben egyetlen nő sincs.
Az sem kizárt, hogy az ügyben népszavazás jöhet, mert a Balpárt erről szóló kezdeményezést kíván támogatni. Megelőző voksolásról beszélnek, amelyet a kormány kvótanépszavazásához hasonlítanak. Azt mondják, hogy ez a szavazás sem konkrét ügy kapcsán lett kezdeményezve, egy olyan ügyben írt ki népszavazást az országgyűlés, mely véleményük szerint reális veszély. A Balpárt szerint valószínűsíthető, hogy a magyar kormány abortusztilalmat fog bevezetni, így népszavazásra bocsájtható az alábbi kérdés:
„Akarja -e, hogy Magyarország Országgyűlése vagy Kormánya a magyar nők müvi terhességmegszakításhoz való jogát korlátozza?”

A Balpárt közleménye

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük