Teljessé vált a média fideszes letarolása

Miközben a kormány oligarchái megszerezték az utolsó, független vidéki napilapokat is, a Fidesz az állami médiában is folytatja a valóság sajátos értelmezését.

A Mérték Médiaelemző Műhely ugyanis legfrissebb elemzésében rámutatott: a május utolsó napján megjelent állami hírműsorok ezúttal is teljesítették a kormánypárt által dedikált feladataikat: az adásidő nagy részében propaganda-eszközként működtek. Bencsik Márta, a jelentés készítője lapunknak azt mondta: elkeserítő rádöbbenni, mekkora a különbség a valóság és aközött, ami a köztévé híradóiban megfogalmazódik.

 „Szomorú, hogy vannak olyan emberek, akik csak a közmédiából tudnak tájékozódni”– vélekedett a szakértő hozzátéve: a vidéki sajtónál is kísértetiesen hasonló szituációval találkozhatunk, ugyanis a médiajogász szerint teljessé vált a média fideszes letarolása. „Egyoldalúvá válik a tartalomszolgáltatás, még akkor is, ha formálisan nem ugyanaz a tulajdonos” – utalt a médiajogász a Médiatanács szerdai döntésére. A szervezet ugyanis nem látta veszélyeztetve a sokszínű tájékoztatás elvét, így Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 tulajdonosának a cége, az Avalue Befeketési Kft. megveheti a Lapcom Kiadó Zrt.-t. Azaz Vajnáé lehet az egyik vezető bulvárlap, a hatvanezres példányszámú Bors és az eddig függetlennek számító két vidéki lap, a Csongrád megyei Dél-Magyarország, illetve a Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld is.

A Médiatanács döntése iránymutató a Gazdasági Versenyhivatal számára is, amelynek még szintén jóvá kell hagynia az ügyletet. Ezt a GVH borítékolhatóan meg fogja tenni, amivel Magyarország mindegyik vidéki lapja kormányközeli kézbe kerül. Többségük már eddig is Mészáros Lőrinc tulajdonában volt, hármat pedig, az Észak-Magyarországot, a Hajdú-Bihari Naplót és a Kelet-Magyarországot a Népszabadság tavalyi beszántásáról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina cége vette meg a napokban.

Volt olyan eset, amikor a Médiatanács nem volt ennyire megengedő. Arra hivatkozva, hogy sérülne a sokszínű tájékoztatás elve, januárban a testület elutasította, hogy az RTL Klub 30 százalékos tulajdonrészt szerezzen a 24.hu-t is magáénak tudó Centrál Médiában.

 Törvényjavaslatot nyújt be a Jobbik, hogy naponta 5 és 50 millió forint bírságot lehessen kiszabni azokra a sajtótermékre, amelyek jogerős bírósági ítélet ellenére sem teszik közzé a helyreigazítást – közölte Dúró Dóra képviselő. A fideszes médiumok „hazugságkampányának” vetnének véget, mert a Ripost és a Magyar Idők nem közölt helyreigazítást.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük