TGM az ELTE hallgatói forumán

Szubjektiv beszámoló 

2012.12.20 -án ebéd után megnyitottam FB oldalamat és ott találtam egy aznap 3 -ra meghirdetett eseményre szoló meghívót. Az ELTE hallgatói forumot / szabadegyetemet szervez amire TGM -et hívták meg előadónak. Gyorsan BKV-ra pattantam és elmentem (életemben először) az ELTE -re.

Szerintem nagyszerű beszédet mondott TGM az ELTE fórumán.

Tágabb társadalmi, ideológia összefüggések közé helyezte a diákok követeléseit. Rá mutatott arra, hogy távlatilag tulajdonképpen a fennálló társadalmi  rendszer (a kapitalizmus), alapjait feszegetik a követelések, de a fentáló politikai formációt közvetlenül.

Arra próbálta a hallgatókat inspirálni, hogy szélesebb szociális, egyenlősítő, (közvetlen) demokratizáló anti – hiarerchikus követeléseket is vessenek fel. Nagyon óvatosan  finoman figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy a diák megmozdulások esetleg valami fajta elitista privilégiumokat védő akciónak tűnhetnek fel sokak szemében. Tudományosan megalapozott szakszerű elemzést adott arról miért igazságtalan, jogtalan és illogikus a kultúra, tudomány, oktatás bármilyen kisajátítása, privilegizálása.Sajnos a hallgatóságban gyakorlatilag semmilyen fogadókészség nem volt erre. A kötelező udvarias taps után, hozzászólás kérdés nem volt, a kinos helyzetet oldandó  a moderátor füzütt hozzá  néhány mondatot az ellhangzottakhoz, aminek az volt a lényege, hogy Ők nem akarják ilyen “balos” dolgokkal elriasztani a jobboldali szimpatizánsaikat, az egyébb társadalmi csoportok vegyenek róluk példát és oldják meg maguk az ő problémáikat. (nem szó szerinti idézet, az én számomra ez volt szavai lényege … ha rosszul emlékszek kérem kommentben korrigálni!)

Ezután a jelenlévő 30-40 fiatal áttért egy az FB közben megjelent post megbeszélésére, ami szerint  kormánytól származó információk alapján felsorolták azokat a szakokat,karokat ahol egyáltalán nem leszl államilag finanszírozott oktatás csak költségtérítéses, valamint gyakorlati demonstráció szervezési kérdések megbeszélésérbe kezdtek. Én ekkor jöttem el, azt hiszem ezeket a dolgokat a fiatalok nélkülem megoldják, ebben én segiteni nem tudok és ezek a részletek engem nem is nagyon érdekelnek.

Videó:
 
http://www.ustream.tv/recorded/27879072  Köszönet Aurig Andreának a felvételért.

 

 A HCG tudosítása az eseményről:

 http://hvg.hu/itthon/20121220_TGM_az_egesz_rendszert_levalthatjak_a_dia

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük