Tiszta lappal történő kezdés

blank

Az ország száz pontján egyszerre indult el aláírásgyűjtési kezdeményezés a Banki és Végrehajtáso Károsultak Egyesületi, illetve  Hiteles Mozgalom kezdeményezésében, melynek lényege, hogy a kormány iktassa törvénybe az “elsétálási jogot” (a magáncsőd egy formája – szerk), illetve, hogy hozzanak létre fogyasztóvédelmi törvényt, amely a banki ügyfelekre vonatkozik speciálisan. Az aláírásgyűjtéshez több szervezet is csatlakozott. (Nálunk, az RR11 Infocaféban is lehetőség van az ívek aláírására – szerk)

Néhány gondolat ahhoz, hogy miért fontos mindez:

1. Negyedévente több ezer (hamarosan negyedévente több tízezer) család lakását kényszerértékesítik még több család áron aluli ingatlan eladásba kényszerül. Nagyon sok család szembesül azzal, hogy habár elvesztette a fedezetül felajánlott ingatlanát, mégsem lesz tehermentes, mivel további adósságot követelnek rajta. A 2010-es Kósa-Rogán féle 8 pontból a 6. az “elsétálás joga” volt. A bankok kérésére ezt a pontot gyorsan törölték.

2. Mindenki számára nyilvánvaló már, hogy nincs hazánkban fogyasztóvédelmi szempontból felügyeleti szerve a bankoknak, pénzintézeteknek. A PSZÁF-nek (saját állítása szerint is) nincs jogköre szinte semmire. Ezzel tisztában van a kormány, több parlamenti bizottság, a MNB, a GVH, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és még sem történik már évek óta semmi. A PSZÁF még mindig tehetetlen, nem lehet számonkérni az el nem végzett munkáját.

3. Jelenleg több ezer család már teljesen kilátástalan helyzetben van. Nagyon sokan ezt nem tudták elviselni és önkezükkel vetettek véget életüknek, hátrahagyva családjukat. Ezek a családok nem bűnözők hanem áldozatok. Áldozatai a bankok gátlástalan haszonszerzésének és tisztességtelen magatartásának, a kormányok közönyének, a hivatalok és hatóságok tehetetlenségének, a hiányos és elégtelen jogi szabályozásnak.  Nem beszélhetünk emberi méltóságtól, ha végnélküli a függőség egy banktól és nincs egy szemernyi remény sem a független önálló életre.

ui: több száz per van folyamatban, mely támadja a bankok kamatemelését, a szerződés kockázatainak elhallgatását és a terhek egyoldalú átterelését, a nem közölt költségeket, a tisztességtelen piaci magatartást, a nem létező árfolyamváltás költségeit, az érthetetlen szerződés szövegeket, a panaszkezelés hiányosságait, a könyvelési trükköket stb stb – a fenti három pont nem per tárgya, ezekben törvényt kell hozni


Itt pedig álljon egy régebbi cikk a témában, miszerint a kérdés már korábban is napirenden volt, de a kormány elvetette.

Az elsétálási jogról nem tárgyal a kormány és a Bankszövetség – ezt mondta Gyuris Dániel a Bankszövetség alelnöke a Gazdasági Rádiónak. A korábban a devizahitelesek megsegítésére létrehozott mentőcsomag hatodik pontjaként várt jog lehetővé tette volna, hogy azok, akiknek az ingatlana kisebb értékű, mint a tartozása, az ingatlan eladása után lezárhassák a tartozást és a fennálló hitelösszeg ne terhelje tovább az adóst.

Gyuris Dániel azt mondta, hogy a mentőcsomag jogszabályi háttere a hónap végéig megszülethet, és augusztus végén, szeptember elején léphet életbe az árfolyamrögzítés. A bankrendszer a megállapodással osztja a kockázatot az ügyféllel, hogy a következő években hogyan alakulnak a devizaárfolyamok, és azt követően miként tudják az újonnan felhalmozódó forinthitelek mennyire törleszthetők. Mindenesetre legalább forintban adósodik el a hiteles. Ha túlságosan alacsony a devizahiteles tartaléka, és az extra mértékű esetleges árfolyamugrás már nem lesz finanszírozható számára, akkor érdemes megfontolnia, hogy belép-e az új rendszerbe. A hitelügyet minden esetben érdemes minél előbb lezárni, vagyis az is egy jó megoldás, ha nem lép be az új rendszerbe.A Bankszövetség azt javasolja, hogy a hitelfolyósító fiókkal kell újraértékelni a pozíciót, miután megjelennek a jogszabályok. Gyuris szerint mindenkinek van megoldás arra, hogy minimalizálja a vesztett pozíciót.

Az elsétálási jogot nem teszik lehetővé, erről már nem is tárgyalnak tovább. Az árfolyamban, az eszközkezelő felállításában, a moratórium feloldásában, az euróalapú hitelek újraindításában és az állami kamattámogatásban állapodtak meg. Három kérdésben rövid távon is megegyezés várható: a lakáshitelezés és a kkv-k hitelezésének könnyítése, valamint és az állami garanciarendszer erősítése az, amelyben még meg kell állapodni. Hosszabb távon pedig azt is meg kell oldani, hogy 2012 után mi lesz a bankadó sorsa.

 

-újságcikk-

Az aláírási ív letölthető, kinyomtatható: ITT

A Hiteles Mozgalom elérhetősége

Facebook csoportjuk

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük