Tisztelet a bátraknak + FRISSÍTVE

hal

Amikor január 21-én doktortalanítottuk a várban Schmitt Pált és Hidasi Gyuri barátom szerezte meg a doktori címét, azt mondtam, hogy ez a dolog legjobban a hazai kulturális és tudományos elit szégyene. Mert nyilvánvalóan politikai okokból kussolnak azok, akiknek a leghangosabban kellene tiltakozni. Igen, a magyar tudományos elit szégyene, hogy nálunk még egy írástudatlan ember is szerezhet doktori címet.

Sokan azt mondják, hogy meg lehet érteni őket is. Az egzisztenciájukról van szó, de ha nem gond, ezt az érvelést nem fogadom el. A demokraták nem kussolnak. Ha lemondunk ezen alapelvről, akkor nincs megállás az elvtelen kompromisszumok területén. Márpedig egy diktatúra legstabilabb támasza az egyének öncenzúrája. Nálunk ennek még a néplélekbe is begyökerezett hagyománya is van, gondoljunk csak a “nem szól szám, nem fáj fejem” bölcseletre.

Alapvetően nem szeretem a Hallgatói Hálózatot. Kicsit elitista szerveződésnek tartom, amely a saját érdekeit ugyan jól jeleníti meg, de a valódi változáshoz szükséges összefogás irányába nem nyitottak. Márpedig az egyes érdekcsoportokon átnyúló kooperációk tudják csak elzavarni Orbánt és rendszerét.

A HH aktivisták bátorsága ennek fényében rendkívüli. Miközben az őket oktató professzorok a szó legszorosabb értelmében kussolnak, addig ők bátran elfoglalják a nagyhatalmú egyetemi vezető irodáját és nyilvánvalóvá teszik, hogy Schmitt doktorijáról szóló szakmai jelentés egy csúnya, cinikus és elvtelen katyvasz, ami minden szempontból méltatlan. Igen, itt tartunk. Megint a fiatalok azok, akik példát mutatnak emberségből. Mindeközben az idősebbek vagy kussolnak vagy megelégednek egy halvány demonstrációval.

Ezért jár a hallgatói hálózatosoknak a tisztelet. Mert ők a magyar progresszió örökösei. Ők ma a legbátrabbak.

FRISS: Most értesültünk róla, hogy a Semmelweiss Egyetem doktori tanácsának új döntése, hogy KEZDEMÉNYEZNI FOGJÁK Schmitt Pál doktorijának visszavonását. Ez jó hír, de ne örüljünk előre, mert az, hogy “kezdeményezni fogják” még nem egyenlő azzal, hogy meg is történik! Figyeljük az eseményeket!

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük