Tíz éves a nyugdíjrablás – milliókat nyertek, akik nem hagyták magukat megzsarolni

Tíz éve döntött a magánnyugdíjpénztárak államosítása mellett az Orban-kormány. Akik nem voltak hajlandók az akkori fenyegetésnek, és a kétkörös zsarolásoknak engedni, jól jártak. A többségük most száz százalékos nyugdíjat kap, emellett átlagosan milliós nagyságrendben kapott kézhez reálhozamot – írja a napi.hu.

Az akkor több mint 3 millió pénztártagnak pedig választania kellett: megtartja-e a tagságát, vagy pedig kilép a pénztárból vissza az egypilléres nyugdíjrendszerbe.

Azokat, akik maradtak, azzal fenyegette meg a kormány, hogy ezzel a döntésükkel “kiszerződnek” az állami nyugdíjrendszerből, és egyáltalán nem lesznek jogosultak állami nyugdíjra, hiába fizetnek ők is járulékot a tb-kasszába.

Orbánék megzsaroltak 3 millió munkából és fizetésből élő adófizetőt.

Első körben a több mint 3 millióból nagyjából 100 ezer tag maradt bent a rendszerben, 2012-ben a második visszalépési lehetőség után pedig alig 60 ezer főre csökkent a pénztártagok száma. Az intézmények száma is folyamatosan zsugorodott, az egykori 19 helyett mostanra mindössze négy magánnyugdíjpénztár kezeli a megmaradt 54,4 ezres tagság vagyonát.

Az eltel tíz év alatt több mint 1100 maradás mellett döntő pénztártag érte el a nyugdíjkorhatárt, és azok, akik úgy döntöttek, csak a nyugdíjba menetel után lépnek vissza a tb-be, nem csak száz százalékos nyugdíjat kapnak most az államtól, de ők is felvehették a reálhozamot, ami minden pénztárnál végül átlagosan milliós nagyságrendű lett.

A legnagyobb reálhozamok a Budapest és az MKB Magánnyugdíjpénztárnál lettek, ezeknél a kasszáknál a tagság átlagos egyenlege is magasabb volt, a nyugdíjba vonulók az MKB-nál több mint 7,2 millió, a Budapestnél pedig 7,3 millió forintot is meghaladó átlagos egyenleggel rendelkeztek. A Szövetségnél, ahol a legalacsonyabb átlagos reálhozamot vehették fel a nyugdíjba vonulók, az átlagos egyenlegük csupán 4,9 millió forint volt.

A pénztárban lévő megtakarítások pedig továbbra is örökölhetőek, vagyis az elhunyt pénztártagok családtagjai, örökösei hozzájuthatnak a felhalmozott összeghez. Az átlagos egyenleg pedig jelenleg csaknem 4,8 millió forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

napi.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •