Tíz éves árakon dolgoznak – sztrájkot hirdettek az ortopédcipő-készítők

A héten még csak munkalassító sztrájkot tartanak az ortopédcipő-készítők, viszont ha nem emelnek a 10 éve megállapított hatósági árakon, akkor jöhet a teljes munkabeszüntetés is akár – írja a HVG.

A szövetség közleménye szerint a munkalassító sztrájk célja, hogy felhívja a figyelmet a szakma létét és az ellátás biztonságát fenyegető mértékű alulfinanszírozottságra. Azt is hozzátették, a gyártók nem látják biztosítottnak a szabályos működéshez szükséges forrásokat, mert

10 évvel ezelőtt megállapított “hatósági árakon” kénytelenek dolgozni, mely már nem fedezi 2020-ban a termékek árait.

A szövetség azt írta, hogy direkt erre a rövid hétre időzítették az első, figyelemfelhívó tiltakozást, mert így éri a legkevesebb hátrány a betegeiket, ugyanakkor amennyiben nem tapasztal a szakma érdemi előrelépést a finanszírozásban, ez esetben az ősz folyamán várhatóan több hétig tartó, vagy szükség esetén teljes munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetnek.

Már tavaly októberben is arra hívták fel a figyelmet az ortopédcipő-készítők, hogy több ezer fő munkája, több mint 100 hazai kis- és középvállalkozás léte és évi 132 ezer beteg ellátása került kritikus helyzetbe Magyarországon, miután egyre nehezebb körülmények között dolgoznak.

HVG

  •  
  •  
  •  
  •