Tízezrek a francia radikális baloldal nagygyűlésén

jean-luc-melenchon

Másfél hónappal a francia elnökválasztás előtt több tízezren (a szervezők szerint 120 ezren) vettek részt vasárnap a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon által meghirdetett “polgári meneten” és azt követő nagygyűlésen a párizsi Bastille tére. A baloldali front jelöltje az idei elnökválasztás eddigi nagy meglepetése: a felmérések szerint Mélenchon jelenleg 11 százalékon áll, s népszerűsége napról-napra növekszik.

A Párizs belvárosán délután végigvonuló, vörös zászlókat és léggömböket lengető “állampolgári menet” zsúfolásig megtöltötte a francia forradalom szimbólumának számító Bastille teret, ahol a radikális jelölt bejelentette: megválasztása esetén alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze “az ökológiai, laikus és szociális VI. köztársaság” kikiáltása érdekében, amely az 1958. óta érvényben lévő V. köztársaságot váltaná fel.

“Mi vagyunk a vörös zászló, a választásból polgárjogi felkelést fogunk csinálni” – hangoztatta húszperces beszédében Mélenchon, aki “a testvériség és szolidaritás üzenetét” fejezte ki a görög nép iránt.

A gazdasági neoliberalizmus, az európai megszorító politika, az elit és a gazdagok elleni támadásaival a kiváló rétori képességekkel rendelkező Mélenchon korábban a Szocialista Párt vezető politikusa és szenátora volt. Az elnökválasztás előtt a kommunista párttal és kisebb szélsőbaloldali formációkkal kötött szövetséget, s az úgynevezett Baloldali Front elnökjelöltjeként méreti meg magát az elnökválasztáson. A felmérések szerint nem várt népszerűségét a közalkalmazottak és a fizetésből élők, s csak kisebb mértékben a munkások támogatásának köszönheti, a nagy esélyesnek számító szocialista jelölt, Francois Hollande szavazóbázisa egy részének elhódításával.

Forrás: Metropol

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük