Több ezer családot veszélyeztet a kilakoltatás

Járvány ide, állítólagos segítségnyújtás ígérete oda, a kormány által bedobott törlesztési moratórium érdekes módon csak azokra vonatkozik, akik eddig tudták a törlesztőrészleteket fizetni. A felmondott szerződésekre, a végrehajtási ügyekre nem vonatkozik. A hátralékos adósok közül a legtöbbre kilakoltatás vár, állítja Néma József, devizahiteles szakértőnk.

Munkások Újsága: – Miközben súlyosbodik itthon a járvány, a devizahitelesek számára továbbra sincs megoldás?

N.J.: – Sajnálatos módon a mai napig nem jutottunk el odáig, hogy az illetékesek figyelemmel legyenek arra, hogy az ember nem egy egyszer használatos, kidobható vagyontárgy. Nem vitatható, hogy a felvett kölcsönt – annak tisztességes kamatával – mindenképen vissza kell fizetni. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a családok olyan helyzetbe kerülnek, hogy két választásuk van:

vagy ennivalóra költik a rendelkezésükre álló pénzt, vagy a kölcsönt törlesztik, amíg éhen nem halnak.

A hátralékos ügyek nagy része végrehajtókhoz kerül, aminek vége az esetek jelentős részében kilakoltatás lesz. A végrehajtók óriási jutalékot kapnak egy-egy végrehajtás foganatosításáért, aminek díját az elárverezett ingatlan árából kapja meg a végrehajtó.

Munkások Újsága: – Senkit nem érdekel, hogy a kilakoltatott családok hol fognak aludni, hogy fognak tisztálkodni, hogyan oldják meg a munkába járást?

N.J.: – Úgy tűnik, senkit sem érdekel. A hátralékos ügyek esetében először is meg kellene vizsgálni, hogy ezek a családok miért nem fizették a törlesztőrészleteket. A devizahiteles ügyek esetében ez többnyire a kedvezőtlen árfolyamváltozás okozta törlesztőrészlet növekedéséből adódott.
Ilyen esetben is az az álláspontunk, hogy a felvett kölcsönt mindenképpen vissza kell fizetni.

Ami viszont nagyon lényeges: a felvett kölcsönt fizetessék vissza az adósokkal, annak tisztességes kamatával, ne pedig egy a rendelkezésükre nem bocsátott devizaösszeg forintellenértékét követeljék tőlük.

Munkások Újsága: – A devizaalapú hitelkonstrukciót nem az adósok találták ki.

N.J.: – Ez egy spekulációs szándékkal piacra dobott hitelkonstrukció. Az MNB 2004. évi Stabilitás jelentéséből is kitűnik, hogy pénzügyi körökben ismert volt a devizaalapú hitelkonstrukció kockázata. A bankok az alacsony kamatokkal arra indították az ügyfeleket, hogy devizaalapú kölcsönöket vegyenek fel. A kockázatokra kellőképpen nem hívták fel a figyelmet, sőt az adósminősítésnél ugyanazt a rendszert alkalmazták, mint a forintalapú hitelek esetében.

A bankok és az egyéb pénzügyi vállalkozások teljes mértékben tisztában voltak a devizaalapú hitelkonstrukcióval, a hitelbírálati döntésnél viszont ezt figyelmen kívül hagyták, ebből kifolyólag nekik kellene vállalni ennek a konstrukciónak a kockázatait!

Munkások Újsága: – A járványhelyzetben a kormánynak még inkább törődni kellene a bajbajutott családokkal. Mit javasolna?

N.J.: – Kilakoltatást elsődlegesen csak rosszhiszeműség esetén lehessen foganatosítani. A kormánynak biztosítani kellene, hogy minden családnak legyen munkából származó jövedelme. Amíg a kormány ezt nem biztosítja, ne lehessen a jóhiszemű hátralékos adósokkal szemben kényszerintézkedést foganatosítani. Még a rosszhiszemű adósokat se lehessen utcára tenni.

Ezeknek a családoknak szükséglakást kell biztosítani, munkavégzésre kell kötelezni őket, és a lakás bérleti díját a munkabérből automatikusan le kell vonni.

Munkások Újsága: – Éppen most lépett a kormány a meghirdetett lakásfelújítási programmal. Ez a kormány segítőkészségét jelzi, vagy nem?

N.J.: – Elvárható, hogy a kormány reálisan mérlegelje a dolgokat.
A magát családbarátnak beállított kormány sok olyan intézkedést hozott, amelyek nagyon jónak tűnnek első olvasatra. Sok családon segít a felújításnál igénybe vehető hárommillió forintos állami támogatás, de azért nyissuk ki a szemünket: ez is, mint sok egyéb intézkedés valójában annak a családnak nyújt segítséget, amelyik jelentős saját erővel rendelkezik.

Azokon a családokon nem segít, akinek nincs pénze, viszont olyan állapotban van a lakóingatlana, amelynek felújítása már nem tűr halasztást. Ezeken a családokon nem segít ez a bevezetett „családbarát támogatás”. Úgy látszik a kormányt egyáltalán nem érdekli az, hogy az önerővel nem rendelkező családokra rászakad a lakóingatlanuk vagy sem!

Fotó: A város mindenkié

  •  
  •  
  •  
  •