Több, mint húszezer gyermek él állami gondozásban

Tavaly 22 642 gyermek élt állami gondoskodásban áll az SOS Gyermekfalvak közleményében. A legfrissebb KSH adatok alapján 2014-ről 2019-re 6 százalékkal csökkent a gyerekotthonban nevelkedők száma, ez azonban még mindig messze van attól a céltól, hogy minden olyan gyerek, akinek erre van szüksége, családban nevelkedhessen – írja a HVG.

„2014 óta a jogszabályi változások nyomán a gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Országosan ezernél több nevelőszülőre lenne még szükség, hogy ez megvalósulhasson, de ez a jó irány” – mondja Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője.

Továbbra is mindössze 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, miközben nőtt az egy nevelőszülői családban élő gyerekek száma. A legfrissebb adatok szerint csökken a különleges szükségletű gyereket fogadó nevelőszülők száma: 1131 különleges nevelőszülő van, 7 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben, miközben közel 8 ezer ilyen gyerek van állami gondoskodásban.

„A különleges szükségletű gyerekek 30 százaléka él jelenleg gyerekotthonban. Az ellátórendszer ugyanakkor nem felkészült a súlyosabb fogyatékos vagy pszichés beteg gyerekekre, akik nem integrálhatóak akármilyen nevelőszülői családba. Óriási szükség lenne olyan nevelőszülőkre, akik vállalnak ilyen gyerekeket, de ezt a feladatot csak sokkal magasabb szintű támogatással lehet végezni.” – teszi hozzá a szakember.

HVG

Fotó: Pixabay

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •