Többet iszunk a bezártság miatt, és ez nagyon aggasztó

Magyarországon a túlzott alkoholfogyasztás eleve óriási gondot jelent, a járvány miatti tartós bezártság, a társas érintkezések hiánya, a munkahely elvesztése, a stressz és az egyszerű unalom ugyanakkor tovább súlyosbíthatja a problémát. Sajnos a kormány nem tesz semmit, hogy segítsen a lakosságnak ép lélekkel átvészelni a koronavírusos időket.

A közelmúltban publikálták a 2020-as globális drogfogyasztási jelentést, a vizsgálatból kiderült, hogy továbbra is az alkohol a legtöbbet használt kábítószer. A pandémia miatt lezárások hatására ráadásul – sok más droggal ellentétben – világszerte jelentősen megnőtt az italfogyasztás. A NAV 2020-as jövedéki statisztikái alapján úgy tűnik, hazánk nem jelent kivételt: tavaly 2019-hez képest 10 százalékkal több alkohol fogyott itthon.

Bár az ital ősidők óta a kultúránk része, ma már tudjuk, hogy az egyik legveszélyesebb kábítószer. A meglehetősen addiktív alkohol fogyasztása súlyos fizikai és mentális problémákhoz, köztük szív- és érrendszeri megbetegedéshez, májkárosodáshoz, depresszióhoz, illetve szellemi leépüléshez vezethet. A befolyásoltság hatására ráadásul emelkedhet az agresszivitás és a balesetokozás kockázata.

A Fidesz több alkalommal nagy elánnal hirdette, hogy harcba száll a lakosság egészségének megóvásáért – így üzentek hadat anno a dohányzásnak, a chipseknek, valamint részbe ezzel indokolták a heti öt kötelező testnevelésóra bevezetését. Az alkohol ugyanakkor, amely rengeteg magyarnak okoz súlyos problémát, valahogy mindig kimaradt a küzdelemből.

Most, a pandémia alatt még inkább fontos lenne, hogy a kormány lépéseket tegyen ebben az ügyben. Az ugyanis, hogy az elmúlt egy évben ennyire megnőtt az italértékesítés, sokat elárul a magyarok lelki állapotáról.

A világjárvány, illetve annak hatásai emberek tömegeinek okoznak komoly mentális megterhelést, az adatok alapján pedig sokan az italban próbálnak megoldást találni. Már az is elegendő lenne, ha a kormány döntéseket hozna annak érdekében, hogy csökkenjen a lakosságra nehezedő elképesztő nyomás – akár kisebb enyhítések révén.

A Fidesz esetében azonban már megszokhattuk, hogy az emberek érdekei sokadlagosak.

fotó: unsplash

  •  
  •  
  •  
  •