Torony

konokpéter003

Ahogy így nézem az elmúlt napok termését, botkormányunk nem feltétlenül rosszindulatú, talán csak kissé tájékozatlan a világ dolgaiban.

Meglehet, csak felcserélte a teendőit. Mert hát egy kormánynak illik kifejeznie részvétét és tiszteletét az országba tartozó, az országhoz kötődő (stb.) mindenféle művészek meg egyéb mutatványosok, garabonciás népek, tudósok, celebek és hasonlók halálakor, még akkor is, ha műveiket, tevékenységüket nem ismeri, vagy nem szereti, részvétet és tiszteletet pedig amúgy senki iránt nem érez. Még akkor is, ha netán Jancsó Miklósnak, Bajor Imrének, vagy Elie Wieselnek hívták őket, és nem volt Kossuth-díjuk.

Ha teszem azt, Bayer Zsolt fejére esik holnap az égből egy nagy Dávid-csillaggal meg körzővel-vonalzóval díszített üres chemtrailes kanna, akkor arról is lesz hír bizonnyal, pedig Bayer Zsolt egyáltalán nem híres író, nem tud fókát utánozni, filmet rendezni, és különben is egy nímand. Szóval, ez nem valami fagylaltospult, hogy így válogatni lehetne, leszólni az ügyeletes MTVA-s huhogánynak, mint anno Bajor esetében, hogy „figyejjé már, te Bubukám, hát ezt a csávót most ne, mert komáztuk ugyan a filmjeit, jókat röhögtünk, amikor a szemét gúvasztva ilyen fura hangokat adott, meg minden, de mégiscsak ilyen szadeszes volt, vagy mi a nyavalya!”

Mert hát minket nem érdekel a kormány ízlése, és a kormánynak nem lehet magánvéleménye, mert, ugye, amíg a mi kenyerünket eszi… Nahát.

Egy kormánynak ugyanakkor persze nem illik univerzális tótumfaktumként belepofázni a meteorológiába, a botsáska-tenyésztésbe, vagy éppen az állampolgárok nemi életébe és szaporodásába, az iskolai tananyagba, a történettudományba vagy a dohányárusításba, mert mindehhez (és még sok máshoz) kurvára semmi köze. Ezek meg juszt is belepofáznak.

A kormány ez utóbbi téren az itteni kocsma egyik keresetlen egyszerűségű (ám a szikár dór eleganciát nélkülöző) oszlopához, Toronyhoz hasonlít, akinek apró, ámde köpcös termete mellé a sors megfellebbezhetetlen véleményeket adott. – Hát ez a NKVD csak nem tette bele a Híradóba az Imi halálát – mutat rá Torony, ahogy a figyelmen kívül hagyott halálesetekre térül a szó (Wieselt aligha olvasott, de róla is lenne véleménye, ha kérdeznénk), majd laza intéssel félresöpri a rövidítés helytállóságával kapcsolatos, amúgy indokolt kételyeket. – Mer’ az Imi, az a Jancsók haverja volt ám, és a Jancsókról sem csináltak Híradót, pedig annak volt Oscar-díja is – avat be minket bennfentes filmtörténeti háttértudásába Torony. – Addig volt jó a Jancsók is, amíg másutt nem láthattál csöcsöt – közelíti Torony a reálszoc szexuálesztétika irányából a jancsói életmű korszakolásának problémáját – csak kurva unalmas volt közbe’ az a sok lovaglás meg füst! – Ebben amúgy egyértelműen előbbre jár Torony a kormánynál, hiszen határozottan van véleménye Jancsóról (persze neki mindenről van véleménye), és ez a vélemény láthatóan saját (bár kissé fülledt) élményeken alapul. Hogy az Imi hogy jön ide, senki sem firtatja. Ez egy békeszerető kocsma, békeszerető vendégekkel. Itt csak elvekért szokás verekedni. Meg ha az ember zsinórban ötödször táplálja a zenegépbe a borntubívájdot.

Torony a mai rövidke, özönvízszerű esőt is praktikusabban kezeli, mint kollégája, a felcsúti mindentudó, aki bármiféle időjárási anomáliát olyan nemzeti sorscsapásnak tekint, amelytől a nemzet az ő bölcs és szakszerű vezetése híján kétségkívül instant elvérezne: – Hát, hogy verjem a fülébe ennek az özönnyavalyának, majd akkor megyek haza a kocsmából, ha felszárad! – És Torony persze nem a felelőtlen ígéretek embere. Így jobban belegondolva, Torony nem is igazán hasonlít a kormányra. Talán csak külsőleg (apró, izgatott, nem szép ember a Torony). Mert a kormánnyal ellentétben az ő véleményei nem ártanak senkinek, és – legalábbis a közkommunikációhoz viszonyítva – érdekesnek, sőt kiérleltnek tűnnek.

És Torony magán kívül is rengeteg dolgot szeret. Néhány feles után izzadt keblére öleli az egész világot. Mondjuk, sajnos neki is a foci a mániája, de hát senki sem lehet tökéletes.

Lehetne belőle közös ellenzéki jelölt is akár. Torony egyszerűen toronymagasan jobb a teljes aktuális kínálatnál.

Konok Péter

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük