Trianonban a lengyelek is nyertek

mo

A híres lengyel-magyar barátságra tekintettel nem szoktak beszélni arról a tényről, hogy Trianonból a lengyel bratankik sem mentek haza üres kézzel. Szepes és Árva vármegyékből 13 falut kaptak meg, mint győztes hatalom. Egészen pontosan a magyar királyság 0,18 százaléka landult a varsói országvezetés asztalán. Aki legyintene erre a potom 589 négyzetkilométerre, az gondoljon csak bele, hogy a magyar főváros összterülete 524 négyzetkilométer.

Persze ennek nagy jelentősége nincs, mert az fix, hogy ott már 1920-ban sem volt egy szál magyar se. Az azonban vicces, hogy a mindent visszát üvöltő magyarok könnyes szemmel borulnak a mindent visszát üvöltő lengyelek nyakába és meghatódva tekintenek a nagymagyar térképre. Arról diszkréten hallgatnak, hogy van egy magyar fővárosnyi terület, ami a nagy hullarablás során került Lengyelországhoz. Miként arról sem beszélnek, hogy ott valószínűleg ma is, mint mindig becsületes szlovák parasztok élnek.
Csak a tényszerűség kedvéért azon települések, amelyek száz éve még a Magyar Királyság területén voltak és ma Lengyelországokhoz tartoznak:

Alsólápos (Lapsze Niźnie), Alsólipnica (Łipnica Wielka), Jablonka, (Jabłonka), Pekelnik (Piekelnik), Podszkle (Podskle), Dercsény (Dursztyn), Bélakorompa (Krempachy), Újbéla (Nowa Biała) Harkabúz (Harkabuz), Szárnya (Podsarnie), Feketebérc (Czarna Góra), Szepesgyörke (Jurgów), Répásfalu (Rzepiska)

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük