Trükközik a kormány a foglalkoztatási adatokkal is

Komoly statisztikai trükközések vannak a kormány foglalkoztatási adatai mögött.- Erről beszélt a Népszavának Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Mindenkit beleszámolnak a kimutatásba, aki a kérdezés előtti héten jövedelemszerző munkával legalább egy órát töltött. A statisztikában emiatt megjelenik a munkanélküliek egy része, valamint a valójában tartós munkanélküli közmunkások és sokszor azok is, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatást (FHT) kapnak, ha igazolják, hogy adott évben dolgoztak legalább 30 napot.

A magyar kormány három minisztere és a miniszterelnök is azt üzente haza a múlt hétvégén Portóból az uniós szociális csúcstalálkozóról, hogy ezen a területen nagyon jól állunk. Ez szerintük a remek családpolitikájuknak mellett annak köszönhető, hogy több mint tíz éve központi cél a teljes foglalkoztatás és az agresszív adócsökkentés. Ezért Magyarország arra törekszik, hogy a közösségi elvárást meghaladó mértékben 2030-ra 78 százalékosra növelje a 20-64 év közötti korosztály foglalkoztatottságát, a végcél 85 százalék Orbán Viktor szerint.

Kordás lehetőséget lát a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növelésére, ami javíthat a statisztikán, de az utóbbi években a magyar kormány épp a rokkantakba rúgott elviselhetetlenül nagyokat, s az ő betegen, de munka nélkül, nyomorogva töltött éveiket nem pótolja az a félmillió forint sem, amit egyszeri kárpótlásként megszavaztak nekik. A MASZSZ elnöke még ennél is kevesebb esélyt lát az uniós felnőttképzési statisztika javítására, mert – mint mondta – a központi átképzések a hatalmas igény ellenére gyakorlatilag megszűntek, a felnőtt lakosság 60 százalékát szerinte a jövőben sem érik el a tanfolyamok.

A Népszava szerint a kérdéssel foglalkozó szakemberek nem akartak ilyen határozottan állást foglalni, mert az uniós cél mögött nem látni pontosan, hogy milyen adatokat számítanának be a teljesítés igazolásába.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •