Trump a buli

Derecskei Z 2015

Nincs jelentősége annak, hogy egy parányi ország egy parányi véleményformálója miként látja messzi távolból az amerikai nép döntését, melyet nem lehet a ma ismert demokratikus eszközökkel megkérdőjelezni.

Nincs jelentősége annak, hogy e parányi ország hatalomittas vezetője ezt miként értékeli, hogyan forgatja szájában a felkínált gumicsontot a maga ízvilágára, ha eközben a változásra szomjazó közönség ebből csak annyit lát, hogy tett született az állandó ígéretekkel szemben, hogy lám az amerikaiak tökösek voltak, mégis basszák meg, hogy így kitoltak velünk. Aztán isznak egyet a nagy tett egészségére.

Bármi is vezérelte az amerikai népet e történelmi tett végrehajtásában, és hiába hangsúlyozzuk, hogy ennek következményeit nem csak önmaguk bőrén fogják tapasztalni, ez a hajó már kifutott a zavarosba halászni. És ki tudja, lehet Trump már a kulisszák mögött a kiegyezés tervét szövögeti, és idehaza még mindig egy letűnt teszet-osza rendszer búcsúbeszédét fogalmazzuk, és a mi korosztályunknak fogalma sincs róla, milyen egy ilyen tökös tettet, egy zsigerig ható adrenalin bombát elhajítani a nagy semmibe, csak, hogy történjen már végre valami a rohadtul szimpla, és politikailag leegyszerűsített játszma ránk eső szegletében.

Azt gondolom, hogy Trump megválasztása óriási hiba az amerikaiak részéről, de ez a hiba semmivel sem hatalmasabb annál a felelősségnél, amivel mi magunk tartozunk a népünk, valódi empatikus énünk felé. Én egy tettet látok, egy merész, de évek óta jól kitapintható folyamat végkifejletét, amit önmagunk boldogulására kell felhasználnunk. Pont leszarom Trumpot, egyedül azok sorsa számít, akik képesek ebből a kockára sajtolt mezőből kitörni.

A Trump bulira holnap már senki sem fog emlékezni, a függönyöket lehúzzák, az előadás folytatódik. Csak más lesz a farkas, megint más játssza Piroska szerepét a bábok színházában.

Derecskei Zoltán

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Trump a buli”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük