Trump a nagyvállalatok érdekeit védi

Kereskedelmi megállapodás született Kína és az Amerikai Egyesült Államok között, tudhattuk meg múlthét pénteken, amivel pontot tesznek annak a két éve kirobbant kereskedelmi háborúnak a végére, aminek köszönhetően a legszerényebb becslések szerint is 300 ezer amerikai munkahely szűnt meg. A megállapodást januárban tervezik aláírni.

Kína vállalta, hogy az USA termékeire és szolgáltatásaira 200 milliárd dollárral fog többet fordítani és 50 milliárd dollár értékben fog mezőgazdasági terményeket vásárolni az Egyesült Államoktól az elkövetkezendő két évben, amire sokan felkapták a fejüket, mert egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan lehet megvalósítható úgy, hogy ne legyen nagyon veszteséges, ugyanis a kereskedelmi háború előtt még a felét sem érte el ez az összeg. Emellett az USA jelentősen csökkentette a büntetővámokat és nem léptet újabbakat életbe.

A kereskedelmi háború 2018 januárjában indult azzal, hogy az Amerikai Egyesült Államok büntetővámokat vetett ki a kínai termékekre arra hivatkozva, hogy a kínai termékek helyett amerikai termékekre lenne szükség, hogy ne szűnjenek meg az amerikaiak munkahelyei (a nacionalista politikusoknál divatos hasonlókat hangoztatni) és kisebb mértékben adtak el Kínának, mint amennyit vásároltak tőle.

Donald Trump, az USA jelenlegi elnöke, mondandóiban az amerikai munkásembereket szólítja meg, de valójában a tőkések és a nagyvállalatok érdekeit tartja szem előtt, ami nem csak itt mutatkozik meg. Például a vámokat az importáló vállalatok fizetik meg, amit beleépítenek az árba, ami nem kíméli meg az egyszerű ember pénztárcáját, növeli a terheit. Tehát hamis az a kijelentés, hogy ezek a védővámok a munkásosztály érdekeit védték volna, ahogy azt Trump előadta.

A védővámok kivetésekor egyáltalán nem vették figyelembe a kisember érdekét. Az volt a célja, hogy zsarolópozícióba kerüljön Kínával szemben. Az amúgy sem szárnyaló kínai gazdaságot ez még jobban lassította, aminek köszönhetően Kína belement, hogy a megállapodásba belevegyék, hogy komolyabban fogja venni a szabadalmi jogokat. Ennek az a következménye, hogy Peking nehezebben fog hozzájutni új technológiákhoz, aminek a gazdasági sikereinek a nagy részét köszönheti.

A megállapodás ezen pontjának egyértelműen nem Kína a nyertese, de nem is az amerikai munkások, hanem az USA nagyvállalatai.

Trump a nagyvállalatok érdekvédelmében úgy lép fel, mintha a kisemberek érdekeit védené meg.

Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük