Trump gyűlöletkampánya állhat a pittsburghi zsidó közösséget ért antiszemita merénylet mögött

Szombaton “Halál a zsidókra!” felkiáltással egy fegyveres rontott be egy pittsburghi zsinagógába és tüzet nyitott a hitközség tagjaira. 11 ember életét vesztette, a szertartáson összesen 100 ember vett részt. Világszerte gyászolnak a zsidó közösségek az Egyesült Államok eddigi legvéresebb antiszemita terrortámadása miatt.

Bár a tömegmészárlás elkövetése okán Donald Trump a halálbüntetés visszaállítását követeli, mégis ő teremtette meg a hasonló gyűlölet-bűncselekmények elterjedésének kedvező társadalmi légkört. Ő honosította meg a gyűlölet kultúráját Amerikában, mivel egész politikai munkássaga a gyűlölet- és félelemkeltésről szól a bármilyen mássággal bíró embercsoportok ellen. Csőlátással és bigott fanatizmussal fertőzte meg a társadalmat és még korántsem értünk a lejtő legaljára. Trump elnöklése alatt tanúi lehettünk a charlottesville-i neonáci terrortámadásnak, láthattuk, ahogy vallási türelmetlenségből menekülteket tiltanak ki az Egyesült Államokból. A bűnlajstrom itt nem ér véget, a Trump kormány olyan korrupt, etnonacionalista rezsimeket támogat, mint az Orbán kormány és más hasonló közép-kelet-európai államok vagy akár Izrael klerikális állama. A Trump kormány a betelepült spanyolajkú közösségektől megtagadta a segítséget az elhíresült hurrikán idején. Az amerikai elnök régóta gyűlöli a dél-amerikai kisebbséget, a tevékeny gyűlölet áthatja életét.

A pittsburghi rémtett elkövetője Robert Bowers fajgyűlölő bűnöző – a The Telegraph neves brit hírportál jelenti. A 20 perces ámokfutása alatt Bowers további 6 embert sebesített meg, akik közül 4 rendőr. A gyáva szélsőjobboldali terrorista egy komplett fegyverarzenállal hatolt be a zsinagógába: elfogásakor egy félautomata géppisztolyt és 3 maroklőfegyvert találtak nála. Tette elkövetése előtt Bowers fajgyűlölő, antiszemita és Holokauszt tagadó tartalmat osztott meg rendszeresen a közösségi médiában. Ámokfutását a rendőrség állította le, több golyót küldtek bele, amit túlélt – csalánba nem üt a ménkű – sérüléseivel jelenleg kórházban ápolják. Az ügyészség fegyverrel való visszaélés és gyűlöletbűncselekmény miatt vádat emelt ellene.

Az eset tanulsága az, hogy ide vezet a populista gyűlöletpolitika. Donald Trumpra jellemző, hogy a politikája által okozott társadalmi válságot is a barbárság egy magasabb szintre emelésével akarja folytatni: újra be akarja vezetni a halálbüntetést.

Forrás: Haaretz, The Telegraph

Munkások Újsága, B-gy

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük