Trump megmutatta: az alternatív fasiszták bármire képesek

CNN
2021. január 6-án példátlan esemény történt a sokak számára példaértékűnek tartott amerikai demokrácia történetében. A nyeretlen kétévesként viselkedő Donald Trump által feltüzelt csőcselék valósággal megostromolta a Capitoliumot, ezzel késleltetve Joe Biden megválasztásának hitelesítését.

Bár a megvezetett, nevetséges külsejű alt-rightos tömeg remek mémalapanyagnak bizonyult, tervük pedig végül épp fordítva sülhet el, az eset egyáltalán nem vicces. Inkább rávilágít: az újfasizmus nem ismer határokat, ha veszélyben érzi a hatalmát.

Az egész világ számára megdöbbentő, hogy az eset nem egy Fehéroroszország-szintű államban, hanem a nyugati demokrácia fellegvárában, az Egyesült Államokban történt. Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy az eseménynek milyen következményei is lesznek. Baloldaliként az ember bízhat benne, hogy jogi lépéseket tesznek majd a kvázi puccskísérletet hol aktívan, hol passzívan támogató Donald Trump ellen, illetve hogy fordulat jön el a magát alternatívnak mondó jobboldal életében, és végre a tömegek is felismerik a jobboldali populizmus veszélyeit.

Az egyik legfontosabb tanulság mindenesetre az lehet, hogy a 21. századi szélsőjobb az elődjeihez hasonlóan képes a végsőkig elmenni a hatalma megtartása érdekében, átlépve minden demokratikus határt. Mivel az utóbbi években világszerte előretört az alt-right, nem egy országban pedig kormányra is lépett, ennek felismerése döntő fontosságú lehet.

Ahogy Amerikában Trump mögül is elkezdtek sorra kihátrálni korábbi támogatói a capitoliumi események után, úgy reménykedhetünk abban, hogy máshol is felismerik: az alternatív fasiszták a demokráciát fenyegetik, és akár belső fegyveres konfliktust is előidézhetnek. Ezzel talán megelőzhető lesz, hogy a populisták bukásuk után is súlyos károkat okozzanak.

Persze ehhez az kell, hogy az alt-right hatalma még ne legyen bebetonozódva.

Amerikában a jog és a karhatalom még képes felvenni a harcot Donald Trumppal és csürhéjével, Magyarországon viszont kérdéses, hogy mit tudnánk tenni, ha a populista jobboldal demokratikus megbuktatása után szembemenne a magyar választók döntésével.

Fotó: CNN

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •