Trump-tól Trump-ig

Vélemények és ellenvélemények az elnökválasztásról

Kiss Viktor: Azért mert egyszer nem az nyer, akit a liberálisok, a tőke és a felső osztályok támogatnak, még nem kell hisztizni. Inkább gondolkodni kéne, hogy az említetteknek abba kéne hagyniuk azt, hogy állandóan a baloldallal mossák föl a padlót – lásd Sanders. Clintonra szavazni kb. olyan volt, mint nálunk Gyurcsányra és az összefogásra. Trumpot aki főzte, most egye is meg.

Bozóki András: A legdöbbenetesebb aspektusa az elnökválasztási kampánynak az volt, hogy senki érvelt a szabadkereskedelem mellett. Ez annál is inkább meglepő, mert az amerikai közvélemény tradicionálisan kereskedelempárti és csak most Sanders és Trump kampányai nyomán lett merkantilista. Clinton is a lelke mélyén a szabad kereskedelem híve, amint azt, egyebek mellett az oroszok által meghekkelt zárt körben elmondott beszédéből tudunk. De nem mert kiállni a nézetei mellett és szembeszállni korunk két legnagyobb politikai bűnözőjével. Pedig napjaink legnagyobb politikai bűncselekménye a protekcionizmus. És ezt Clinton is tudja.

Parászka Boróka: Na most azoknak, akik plebseznek, hülye demokráciáznak, hülye szavazóknak: húsz éve tart: 1. a közoktatás és az akadémiai szféra leépítése, ellehetetlenítése, hiteltelenítése világszerte. 2. ennek a kicsinálásnak alázatos szolgálóleányai, és támogatói voltak maguk az írástudók. 3. A politikaellenesség, a részvételtől való elfordulás ezalatt sikké, divattá vált. 4. Magára maradt, elhülyített, szociálisan kiszolgáltatott társadalmak szédelegnek arra, amerre az erősebb szél fújja őket. Most megállapítani, hogy „hülyék vagytok”, és „jobb ha nem szavaztok” az idevezető katasztrófa mélyítését, és a krízis okainak meg nem értését jelenti. Ide vezet a választó lenézése, a társadalmi felelősségvállalás hárítása, a demokratikus részvétel gyengülése, az elitizmus, a közszféra erodálása.

Babarczy Eszter: Engem az lep meg, hogy Brexit után a liberális elit meglepődik és felháborodik Trump győzelmén. A populista retorika győzelme egy színtelen és gyakran hiteltelen alternatívával szemben: ehhez dühös emberek kellenek, akik azért fogékonyak a populista retorikára, mert úgy érzik, elfelejtette őket a politikai elit, amely remekül megél, miközben ők csúsznak lefelé. Ezért hajlandóak nagyot kockáztatni. Színtelen és / vagy hiteltelen jelöltekkel és olyan programmal, amelynek lényege az ellenfél támogatóinak lebecsülése, úgy tűnik, akkor sem lehet nyerni, ha szinte minden egyéb tényező nekünk kedvez. Nem azt mondom, hogy Bernie Sanders győzhetett volna – a szocializmus széles körben nem kedvelt szó az amerikai választók közt –, de Clintonnál rosszabb jelöltet nehéz elképzelni (persze Trump-on túl…) A történet könnyen magyarra is fordítható, mert színtelen és / vagy hiteltelen emberek tülekednek a baloldalon.

Donald – nem kacsa!
Donald – nem kacsa!

Tanay Marcell: Trump-nak nyilván sok őszinte híve van, de a győzelemhez azok a leszart vidéki kisemberek is kellettek, akik egyszerűen csak bosszút állnak az eliteken. Nézzünk kicsit körbe. Vidéki csóró amerikaiak milliói rajonganak a nyilvánvalóan barom Trump-ért. Az angol vidéki fizikai munkások és nyugdíjasok kiszavazzák az országot az EU-ból. Franciaországban a vidéki parasztok már-már teljes győzelemre viszik az ifjabb de még idegengyűlölőbb Le Pent, Magyarországon pedig már rég a második legnagyobb politikai erő a vidéki kisemberek favoritja, a Jobbik. A politikai elitnek ideje lenne kicsit visszavenni magából, és foglalkozni a vidéki emberek, különösen a vidéki melósok, munkanélküliek, a lecsúszástól félő kisemberek millióinak problémáival. Többet kellene visszacsepegtetni nekik a sok gazdagságból, amit a big business lefölöz a centrumban. Különben előbb-utóbb csúnya bosszút állnak.

Harkai Bulcsú Bánk: Annyira „sajnálom”, hogy nem Killary nyert az amerikai elnökválasztásokon, mert így elmarad az atomháború, és a jelek szerint már az amerikai médiapropagandára sem hallgatnak a tengerentúliak. Micsoda szégyen, micsoda csúúúfság! A mammon szajhájával szemben a Trampli győzött! Ha ez így megy tovább még a végén megkezdődik Amerika demokratizálódása. SŐT! Még akár létrejön egy szociáldemokrata fordulat is…

Galba-Deák Ádám: Üzenet a magyar baloldalnak (is): azért mert a pártelit a háttérben, zárt ajtók mögött kiválaszt maga közül valakit, hogy az vezesse a közösséget, még nem jelenti, hogy a közösség, a választók mögötted állnak. Soha nem mehetsz szembe a választóval, az ő akaratával, mert a valóság súlyosan megbüntet!

Szabó Tímea: Szeretnék azokkal az ismerőseimmel elbeszélgetni, akik szerint Bernie esélytelen lett volna, mert nem lehet egy ennyire „outsider”, „anti-establishment” ésatöbbi embert az elnöki szék közelébe engedni. Meg szerencse, hogy máshogy alakult… Remélem, tanulunk ebből, es Orbán ellen itthon is valami józan technokratát indítunk majd.

Hírcsárda: Egy jó dolog van abban, hogy Donald Trump nyert, hogy Hillary Clinton nem.

Összeállította: Csókás Máté

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük